Partinytt

Partinytt vecka 10

Kriget i Ukraina

Kriget i Ukraina dominerar just nu helt och hållet både medias rapportering och den politiska debatten i Sverige. Arbetarpartiets hållning framgår tydligt av de två bloggar som vi lade ut i fredags och idag (måndag). Vi har behandlat den ryska statsledningens angrepp på Ukraina på ett utförligt sätt på förra veckans båda partiföreningsmöten samt på ett extrainkallat möte med Partistyrelsen i lördags. Den politiska linje som förs fram i de två bloggarna är alltså väldigt väl förankrad inom partiet.

Politiska ståndpunkter som, i krigstid, avviker det allra minska från de ståndpunkter som pumpas ut av det politiska och mediala etablissemanget brukar angripas. Ibland hårt. Därför är det av allra största vikt att alla medlemmar i Arbetarpartiet tar del av innehållet i de två bloggar som vi har publicerat hittills. Återigen: den första från i fredags (4 mars) och sedan den från idag (måndag den 7 mars).

Torgmöte mot invasionen

Med anledning av kriget organiserade vi ett torgmöte framför Rådhuset i Umeå. Vi höll appeller och uppmanade umeborna att själva gör något mot kriget. Vi hade tryckt upp ett hundratal vykort. På den ena sida stod det, med stor text, ”Nej till kriget”. Texten var på ryska. På den andra sidan fanns en uppmaning till President Vladimir Putin samt till Rysslands utrikes- och försvarsministrar. Uppmaningen till denna trojka löd alltså, på både svenska och ryska:
* Ett omedelbart eldupphör i Ukraina,
* Dra snarast tillbaka trupperna till Ryssland.

Vårt möre på Rådhustorget drog till sig en stor publik. Vid ett tillfälle stod det uppåt tio personer i kö för att på skriva på ett vykort för vidarebefordran till president Putin via den ryska ambassaden i Stockholm. Alla vykort tog slut!

Nytt nummer av Nya Arbetartidningen denna vecka (nr 173)

Kriget i Ukraina innebär att en rad andra, verkligt stora, nyheter kommer bort. Ett exempel är FN:s senaste klimatrapport. Dess innehåll visar att klimatförändringarna redan är här. Redan idag påverkas över tre miljarder människor, mer eller mindre, av de pågående klimatförändringarna. En annan viktig nyhet som inte heller har fått den uppmärksamhet som den förtränar är coronakommissionens slutrapport.

Det är vår målsättning att det kommande numret av vår tidning ska lyfta fram de viktigaste av de nyheter som inte får det utrymme de förtjänar. Men samtidigt måste givetvis även vi bevaka kriget i Ukraina.

På veckans arbetsmöten måste utdelningen av Umebladet avslutas

Vårt mål var att dela ut Umebladet till 22 000 hushåll (vilket betyder cirka dubbelt så många människor). Hittills har vi fått ut cirka 19 000. Förutom den politiska rapporten kommer denna veckas medlemsmöten att präglas av behovet att avsluta utdelningen av detta för oss så viktiga Umeblad. Även om kriget i Ukraina har en tendens att ”slå ut” andra nyheter på det internationella och rikspolitiska planet så slår inte kriget ut de frågor som knegare, ungdomar och de äldre möter i sin vardag. Dessa frågor gör sig påminda just för att de tränger sig på – varje dag. Umebladet speglar, i mångt och mycket, vardagens problem. Och innehåller våra förslag till lösningar. Vi kommer att utnyttja arbetsmötena denna vecka till att försöka avsluta utdelningen.

Vissa områden som ännu inte är utdelade ligger i kommundelar som Sävar, Holmsund och Obbola. Det tar en stund att ta sig tid. Vi uppmanar därför alla att göra sitt bästa för att komma redan 17:45 – även du som inte brukar delta i tidningsförsäljningen i dörrarna.

Nyhetsrapporteringen och NATO-anslutning

Till sist: Glöm inte att läsa de två bloggarna. Och om du redan har läst den första så läs den igen. Våra två bloggar utgör en motkraft till traditionell media. Denna blandar en berättigad kritik av invasionen av Ukraina med en propagandaoffensiv som stöder de partier och militärer som nu ser chansen att driva in Sverige i den USA-ledda militäralliansen NATO.

Borta är alla betänkligheter som skapades efter USA:s nederlag i Afghanistan. Detta fruktlösa krig i vilket Sveriges makthavare kände sig pressade att delta. Borta är också den kritiska debatt som uppstod då USA, och dess allierade, tvingades lämna Afghanistan under förnedrande och kaotiska former. Borgerligheten ser nu sin chans. Socialdemokraternas motstånd verkar vackla. Och det tog bara två dagar innan Vänsterpartiet övergav sitt motstånd mot militärt bistånd – en direkt kapitulation för NATO-anhängarna i Sverige.  

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.