Politiska rapporter

Ny storstrejk planeras i Indien

De senaste åren har en rad strejker med hundratals miljoner deltagare genomförts i Indien.
Agneta Björk
Publicerad i
#173
Lästid 1 min

Återigen förbereder de indiska fackföreningarna för en landsomfattande strejk mot landets regering och mot de antifackliga arbetsmarknadslagarna som hotar indiska löntagare.

Den 11 november 2021 beslutade det nationella arbetarkonventet i Indien att anordna en landsomfattande strejk den 23-24 februari – under parlamentets budgetsammanträde. Men på grund av den tredje vågen av coronapandemin samt pågående val till delstatsförsamlingar har fackföreningarna skjutit upp strejken med en månad. 

I ett gemensamt uttalande meddelar fackföreningarna att förberedelserna för strejken redan har inletts i flera delstater. I andra delstater har dock coronapandemins tredje våg inneburit stora svårigheter att förbereda strejken. Det är mot denna bakgrund som generalstrejken skjutits fram till den 28-29 mars 2022. Då inleds den andra fasen av parlamentets budgetsammanträde.

De centrala fackföreningarnas gemensamma plattform uppmanar arbetare och lokala fackföreningar, oavsett tillhörighet, att sluta upp i strejken så att den blir ”en enorm framgång” i kampen för att ”rädda nationen från den destruktiva … politiska regimen”.

Sedan 2016 har de indiska fackföreningarna mobiliserat till enorma strejker med mellan 150-250 miljoner deltagare vid tre tillfällen. Dessa har utgjort världshistoriens största strejker någonsin.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.