Arbetsplatsrapporter

Kommunal Umeå antog motion om demonstration för bättre scheman

Protest mot hälsoscheman i Umeå den 23 oktober. Foto: Kommunal sektion Umeå
Veckans Nyheter
Publicerad i
#173
Lästid 2 min

Den 23 februari var det årsmöte i min fackliga sektion, Kommunal Umeå. Större delen av mötet gick åt till strider kring olika fackliga uppdrag. Men där fanns en ljusglimt. Fackstyrelsen antog en motion om att organisera en manifestation för bättre scheman för personalen inom äldreomsorgen!

Motionen var skriven av mig och en kamrat. Syftet var att få facket att mobilisera medlemmarna till en manifestation för bättre scheman under våren. Helst under tiden då partierna i Umeå kommunfullmäktige arbetar med sina budgetar inför nästa år. Vi ville att facket ska öka trycket på partierna att fördela mer pengar till äldreomsorgen.

Bakgrunden till att vi skrivit motionen är att Umeå kommun har infört vad som kallas för ”hälsoscheman”. Tanken med hälsoscheman, från Kommunals sida, var att nattpersonalen skulle arbeta färre nätter och därmed förbättra sin hälsa. Men i Umeå, som på många andra orter i Sverige, finansierades inte arbetstidsförkortningen genom att kommunen anställde mer personal. Istället finansierades reformen genom att dagpersonalen fick försämrade scheman… Och detta trots att det bara hade kostat kommunen lite drygt nio miljoner att införa hälsoscheman utan försämringar! I kommunens budget är inte detta mycket pengar.

Till vår stora glädje var fackstyrelsen positiv till motionen och den röstades igenom enhälligt på årsmötet! Det kan ha att göra med att Kommunal Umeå redan har engagerat sig i frågan om hälsoscheman. I höstas organiserade facket ett torgmöte mot de försämrade schemana. Men det mötet var inte så välbesökt.

Därför innehöll vår motion även en skrivning om att representanter för Kommunal Umeå ska fara ut på arbetsplatser inom äldreomsorgen för att sätta upp anslag och bjuda in personalen till manifestationen. Vi ville dessutom att facket skulle bjuda in allmänheten till manifestationen. Coronapandemin har visat upp de brister som sedan länge funnits inom äldreomsorgen, exempelvis i form av en alltför låg bemanning, för en långt större del av befolkningen.

Om facket nu genomför en ordentlig mobilisering inför en manifestation för bättre scheman finns det alla möjligheter att det kan komma bra med folk. Och det skulle sätta tryck på de ansvariga politikerna.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.