Den internationella kvinnodagen 8 mars uppmärksammas årligen över hela världen. Idag brukar dagen användas till att uppmärksamma ojämställdhet mellan könen samt hedra kvinnornas framsteg kulturellt, politiskt och socioekonomiskt.
Den internationella kvinnodagen har dock sitt ursprung inom den socialistiska rörelsen i USA och Europa i början av 1900-talet. Den första ”kvinnornas dag” organiserades av ett socialistiskt parti i New York i februari 1909. Detta inspirerade kvinnorättskämpar i europeiska länder att etablera en årlig ”kvinnornas dag”, dock utan något specifikt datum. 1911 uppmärksammades den första internationella kvinnodagen av över en miljon människor i Österrike, Danmark, Tyskland och Schweiz.
Den 8 mars 1917 demonstrerade kvinnliga textilarbetare i Petrograd i Ryssland (nuvarande St Petersburg) på kvinnodagen. Demonstrationerna spred sig och kom att omfatta hela staden. Kraven på ”bröd och fred” – ett slut på första världskriget, på hungern och på tsardömet – innebar startskottet för februarirevolutionen som störtade det ryska tsardömet (den 8 mars var den 23 februari enligt den julianska kalendern som användes i Ryssland 1917).
Officiell helgdag i en rad länder
Den 8 mars kom att bli en helgdag i Sovjetunionen och senare en rad andra länder. Dagen uppmärksammades därefter av socialistiska rörelser samt i kommunistiska länder.
På 1960-talet började den globala kvinnorörelsen uppmärksamma dagen, och 1977 infördes den av FN som en gemensam kvinnodag. Detta innebar att den internationella kvinnodagen därmed gick från en socialistisk kampdag till att bli en mer opolitisk tillställning.
Kommersialisering under 2000-talet
Internationella kvinnodagen uppmärksammas idag väldigt olika i olika länder. I ett flertal länder är dagen fortfarande en nationell högtidsdag eller helgdag. Under 2000-talet har dagen blivit delvis kommersialiserad, i synnerhet i västvärlden. På många håll har det blivit vanligt att dagen firas genom att männen gratulerar kvinnorna och ger dem gåvor, likt hur man firar exempelvis mors dag. Detta kan man ju tycka är ett helt felaktigt sätt att uppmärksamma dagen på, då det är väldigt långt ifrån frågorna om jämställdhet ur vilka dagen kom till.
Samtidigt har internationella kvinnodagen fortsatt att ha prägeln av kamp för rättvisa i en rad länder. Ibland med risk för liv och lem. Den 8 mars 2020 blev exempelvis en kvinnodemonstration i Pakistans huvudstad Islamabad angripen av stenkastare, som ansåg att kampen för kvinnors rättigheter strider mot religionen.