Politiska rapporter

Uppdaterad: Strejkvarsel inom sjukvården i Finland – 40 000 kan tas ut i strejk

De finska vårdfacken har varslat 25 000 vårdanställda om strejk. Foto: Arto Alanenpää (CC BY-SA 4.0)
Marika Atlegrim
Publicerad i
#173
Lästid 1 min

De finska fackförbunden Tehy och Super har varslat 25 000 vårdanställda om strejk i två veckor från och med den 18 mars. Strejkvarslet omfattar sex sjukvårdsdistrikt i Finland, inklusive Helsingfors och Nyland.

Uppdatering 18 mars: På torsdagen den 17 mars meddelade Tehy och Super att strejkvarslet utvidgas till att omfatta 13 sjukvårdsdistrikt och 40 000 vårdanställda. Strejken planeras nu att inledas den 1 april.

Arbetsgivarsidan anser att de årliga löneförhöjningar på 3,6 procent under fem års tid, som facken kräver, är ohållbara för den offentliga ekonomin. Redan samma dag som arbetsgivarna meddelade att en lösning inte är i sikte utfärdade facken ett förbud mot att jobba övertid eller att byta arbetspass.

Tehy och Super säger att bakgrunden till varslet är arbetsgivarnas totala ovilja att ta personalbristen och krisen inom vården på allvar. Pandemin avslöjade hur skört hela systemet är, särskilt i samband med utdragna kriser.

Facken kräver att såväl arbetsgivaren som regeringen vidtar åtgärder för att lösa problemen med låga löner och för låg bemanning. Patienter som svävar mellan liv och död eller riskerar allvarliga skador, kommer att få vård under strejken.

Även fackföreningarna inom den svenska sjukvården borde blåsa till strid. Pandemin har visat att det behövs en rejäl upprustning av sjukvården även här.

Lämna en kommentar