Partinytt

Partinytt vecka 11

* Veckans politiska tema: Angreppet på Ukraina understryker vad nederlaget i Afghanistan visat – USA:s världsordning är underminerad och hotar rämna

Efter den ryska statsledningens angrepp på Ukraina är det få som tvivlar på att inte världsordningen kan komma att rubbas – även med hjälp av militära medel. Men en världsordning kastas inteöver ända helt plötsligt. Innan detta sker brukar det ha funnits tydliga tecken på att den stat (eller de stater) som har stått för den ekonomiska och militära styrka, på vilken den gamla världsordningen vilat, hållit på att förlora sin styrka. Dagens världsordning är, sedan början av 1990-talet, främst en skapelse av USA.

Men USA:s nederlag i Afghanistan, dess oförmåga att vinna freden i Irak samt Putinregimens angrepp på Ukraina utgör tecken på att USA inte längre förmår dominera världen på samma sätt som för 30 år sedan. Andra maktcentra har uppstått som håller på att förändra den maktbalans på vilken världsordningen vilar.

Arbetarpartiet har under tio år betonat likheterna mellan dagens epok och den våldsamma historiska period som inleddes med första världskrigets utbrott 1914 och som avslutades med Mao Zedongs maktövertagande i Kina 1949. Trettiofem år senare. Då första världskriget bröt ut 1914 markerade detta endast början till slutet på en världsordning som bestått under hundra år. Världen befinner sig idag, precis som 1914, endast i början av en förändring när det gäller den globala maktbalansen. Dagens förändring behöver dock inte ske i form av ett tredje världskrig. Men kriget i Ukraina är sannolikt inte det sista tillfälle då även militära medel kan komma att användas då världsordningen rubbas.

Inläsningsmaterial
Under morgondagen publicerar vi nummer 173 av Nya Arbetartidningen, vars två huvudartiklar kommer att handla om den rubbade världsordningen.

Den första av dessa artiklar finns att läsa redan nu! Gå in på ”Läs ur kommande nummer” på NyA.nu. Artikeln heter ”Angreppet på Ukraina understryker vad nederlaget i Afghanistan antydde – även USA:s världsordning är på väg att rämna”. Den andra av dessa två huvudartiklar kommer att publiceras sent ikväll.

* Protestvykort mot kriget överlämnade till Rysslands ambassad!

Som många vet organiserade Arbetarpartiet ett torgmöte på Rådhustorget i Umeå den 5 mars. Vi erbjöd umeborna att skriva under protest-vykort mot kriget i Ukraina. Dessa vykort, med krav på omedelbart eldupphör och ett tillbakadragande av de ryska trupperna, riktade sig till den ryske presidenten Putin och hans utrikesminister samt försvarsminister. Nästan 100 umebor tog chansen att skriva på vykorten!

I fredags lämnade vi vykorten i den ryska ambassadens brevlåda i Stockholm. Nedan kan du se en video och några foton från denna aktion.

YouTube player

Utdelningen av Umebladet i brevlådor är avslutad

Under de två gångna veckorna har vi jobbat hårt för att avsluta utdelningen av Umebladet i brevlådor som vi inledde lördagen den 26 februari. Totalt har vi nu nått ut till drygt 22 000 hushåll i Umeå kommun, inklusive i kommundelarna Holmsund, Obbola, Sävar och Hörnefors samt i en rad stadsnära byar. Vi vill återigen tacka alla medlemmar och sympatisörer som hjälpt till med utdelningen – och vi vill rikta ett särskilt tack till de som ställt upp och delat ut ett extra område under de två gångna veckorna.

Det Umeblad vi delade ut innehöll en sorts programförklaring från Arbetarpartiet inför valet den 11 september. Bladet var utformat på ett sådant sätt att vi skulle kunna dela ut det utanför arbetsplatser som NUS, ett antal äldreboenden samt Volvo. Vi har även tryckt upp extra blad för att kunna genomföra dessa utdelningar. Vi återkommer med datum och tider för när dessa blir av – vilket blir under de kommande veckorna.

Lämna en kommentar