Partinytt

Flera hundra umebor protesterade mot Putins krig

Arbetarpartiet har genomfört en vykortskampanj mot kriget i Ukraina.
Veckans Nyheter
Publicerad i
#174
Lästid 2 min

Sedan den ryska statsledningens angrepp på Ukraina inleddes har Arbetarpartiet bedrivit en protestkampanj mot kriget. Flera hundra umebor har erbjudits möjligheten att underteckna protestvykort som skickas till den ryska ambassaden.

Vykorten riktar två krav till den ryske presidenten Vladimir Putin, utrikesministern Sergej Lavrov och försvarsministern Sergej Sjojgu. Kraven är följande:
* Ett omedelbart eldupphör i Ukraina
* Dra snarast tillbaka trupperna till Ryssland

Vykortskampanjen inleddes med ett torgmöte på Rådhustorget i Umeå den 5 mars, där nästan 100 umebor stannade för att underteckna ett vykort. Dessa vykort överlämnades till den ryska ambassaden den 11 mars. Se video nedan.

YouTube player

Sedan fortsatte kampanjen på Umeås fyra kommunala gymnasieskolor samt på Umeå universitet. Den 26 mars genomfördes även ett andra torgmöte, denna gång på Renmarkstorget i Umeå.

– Det är sammanlagt cirka 300 umebor som tagit emot och skrivit på ett vykort, berättar Davis Kaza, gruppledare för Arbetarpartiet i Umeå kommunfullmäktige.
– Av dessa har vi skickat ungefär 250 till den ryska ambassaden i Stockholm. Övriga 50 hoppas vi ska skicka in sina vykort själva.

– Bemötandet har varit mycket positivt, både på skolorna och då vi stått på torgen, fortsätter Kaza. Många har varit glada över att få chansen att göra nånting för att protestera mot kriget.

Bilder från kampanjen

Lämna en kommentar