Miljö och klimat

Miljontals lider av ohälsa i förorenade ”offerzoner”

Områden som kallas "offerzoner" finns i alla världsdelar men är vanligast i de allra mest fattiga delarna av världen. Foto: Eddy Mbuyi/Oxfam (CC BY 2.0)
Marika Atlegrim
Publicerad i
#174
Lästid 1 min

Tiotals miljoner människor runt om i världen lever i förorenade områden och lider av stroke, cancer, andningsproblem och hjärtsjukdomar som ett resultat av giftig miljöförstöring. Områdena kallas ”offerzoner” och kan exempelvis ligga i anslutning till kraftigt förorenande industrier.

”Det finns ’offerzoner’ över hela världen, i varje region: i norr, i söder, i öst och i väst, i rika och fattiga länder” sa David Boyd, FN:s särskilda rapportör för mänskliga rättigheter och miljö, till The Guardian. Att bo i dessa ”offerzoner” innebär en rad fysiska hälsoproblem, inklusive cancer, hjärtsjukdom, luftvägssjukdomar, stroke och reproduktiva hälsoproblem.

Enligt Boyd är dessa platser även förknippade med ”allvarlig psykisk ohälsa … eftersom människor känner sig utnyttjade, de känner sig stigmatiserade”. Skulden för uppkomsten av dessa ”offerzoner” ligger, enligt Boyd, främst på de företag som varit beredda att bortse från sociala och miljömässiga konsekvenser för att öka sina ekonomiska vinster.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.