Politiska rapporter

Fler anställda vid Google organiserar sig fackligt

Anställda vid Google Fiber i Kansas City har startat fackklubb. Foto: Alphabet Workers Union / Twitter
Anton Hultdin
Publicerad i
#174
Lästid 2 min

Anställda på två Google Fiber-butiker i Kansas City, USA, har bildat en fackförening. De ansluter sig till Alphabet Workers Union (AWU), fackföreningen som bildades för ett år sedan och är öppen för alla anställda och konsulter inom Google.

Google Fiber är den del av Google som agerar som internetleverantör och finns i ett flertal delstater i USA. De arbetare som bildat fackföreningen är i själva verket bemanningsanställda på ett företag som heter BDS Connected Solutions, och jobbar med kundtjänst åt Google Fiber.

Missnöjet med löneutvecklingen och med inspiration från den ökade fackliga aktivitet som pågått i USA i pandemins kölvatten var det som gjorde att de anställda vid Google Fiber i Kansas City tog steget och bildade fackklubb.
– Medan tiden gick blev det allt tydligare att om vi vill försvara de saker vi gillar med vårt jobb, då måste vi organisera oss, sa Eris Derickson, en av de anställda i Google Fibers butiker, i en intervju med tidningen Wired.

I januari i år började hon och hennes kollegor att arbeta för att bilda en fackförening. Trots en antifacklig kampanj från arbetsgivaren röstade nyligen nio av tio medlemmar för att bilda fackklubben och låta sig representeras av det nybildade Alphabet Workers Union (AWU). Klubben blir den första inom AWU som får erkänd rätt att teckna kollektivavtal av National Labor Relations Board, ett statligt oberoende institut som ska se till att arbetsrätten följs.

Detta är ett stort genombrott för AWU. Även om den nya gruppen är liten så hoppas fackledningen att detta är början på något stort.
– Jag tror absolut att detta kommer att bli den första av många, sa AWU-ordföranden Parul Koul till Wired.

Derickson hoppas att den nya fackföreningen ska inspirera fler:
– Vi vill försöka att nå ut till andra butiker som gör samma jobb i andra delar av landet och säga ”hallå, vi gjorde detta. Det är möjligt. Du kan göra det också!”

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.