Politiska rapporter

Närmare 10 000 migrantarbetare dör varje år i Gulfstaterna

Migrantarbetare i Dubai. Foto: Imre Solt (CC BY-SA 3.0)
Göran Sandberg
Publicerad i
#174
Lästid 1 min

Så många som 10 000 migrantarbetare från Syd- och Sydostasien dör varje år i länderna runt Persiska viken, de s.k. ”Gulfstaterna”.

Detta enligt rapporten ”Vital Signs: The deaths of migrants in the Gulf” som är utgiven av ett antal organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter i Bangladesh, Indien, Pakistan, Nepal och Filippinerna. Rapporten visar att mer än hälften av dödsfallen är oförklarade och registreras som ”naturliga orsaker” eller ”hjärtstillestånd”. Bakom detta ligger en ovilja från myndigheterna i Gulfstaterna att utreda skälen till att så många migrantarbetare dör.

Lågt betalda migrantarbetare i Gulfstaterna utsätts för en rad hälsorisker. Dessa inkluderar extrem hetta, hög luftfuktighet och luftföroreningar. Men även missförhållanden på arbetsplatsen, bristande säkerhetsrutiner och psykosocial stress. Långa och fysiskt krävande arbetspass i extrem hetta kan leda till värmeslag och skador på de inre organen.

Ett av de mest kända exemplen på Gulfstaternas fruktansvärda arbetsförhållanden är att över 6 000 migrantarbetare beräknas ha dött enbart i förberedelsearbetet inför fotbolls-VM i Qatar.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.