Politiska rapporter

Rysktalande barn i Sverige utsätts för trakasserier

Foto: Aislinn Ritchie (CC BY-SA 2.0)
Lars-Erik Utberg
Publicerad i
#174
Lästid 2 min

Sedan den ryska statsledningens invasion av Ukraina den 24 februari har det börjat komma rapporter om att rysktalande barn trakasseras för att de talar ryska. Ofta sker dessa trakasserier i skolan.

I Älmhults kommun fick en grundskoleelev sin cykel stulen. En annan elev blev slagen av några andra barn. Även i Värmland har det kommit rapporter om mobbning av barn, på grund av kriget. Denna utsatthet har gjort att rysktalande barn på många håll i landet känner ett tryck att inte prata ryska utan att byta till svenska. Eller att tala med en lägre volym då de pratar ryska.

En representant för föreningen för rysktalande kvinnor uppger i en intervju i P1:s Studio ett att även vuxna blir utsatta och ifrågasatta av främlingar. Det handlar exempelvis om att avkrävas ställningstaganden till kriget i Ukraina. Hon säger att hon alltid upplevt en ”russofobi” i Sverige, men att det blivit värre än någonsin.

Trakasserierna mot rysktalande riskerar inte bara att slå mot människor med bakgrund i Ryssland. Många av de flyktingar som nu kommer till Sverige från Ukraina har ryska som modersmål och riskerar därmed också att drabbas. Till detta kommer att även många som kommer från Vitryssland och andra forna sovjetrepubliker har ryska som modersmål.

Den ryska statsledningens krig mot Ukraina måste fördömas. Men även trakasserierna av rysktalande i Sverige – oavsett om de kommer från Ryssland, Ukraina eller Vitryssland – måste fördömas.

Lämna en kommentar