Arbetsplatsrapporter | Politiska rapporter

Kommunalare ställde politikerna mot väggen

Några av politikerna och kommunalarna som deltog på mötet.
Lars-Erik Utberg
Publicerad i
#174
Lästid 2 min

Kommunals sektion för anställda vid Umeå kommun bjöd in till en träff om arbetsschemana inom äldreomsorgen lördagen den 19 mars. Träffen var en möjlighet för anställda inom äldreomsorgen i Umeå kommun att ställa politikerna i äldrenämnden mot väggen. På plats fanns äldrenämndens ordförande Carin Nilsson (S) samt ledamöter från M, V, L, C och KD.

Vi var väl ungefär 15 kommunalare som deltog på mötet, varav en handfull från sektionsstyrelsen. Efter att alla presenterat sig berättade Carin Nilsson om de 20 miljoner som äldreomsorgen fått i form av en extrasatsning. Nilsson visade också hur pengarna hade fördelats mellan kommunens äldreboenden.

Sedan blev det öppet för alla att ställa frågor. Och då sparades det inte på krutet! De kritiska frågorna började hagla omedelbart.

Var dessa pengar utöver den normala uppräkningen varje år på grund av fler äldre och ökade kostnader? Blir det verkligen någon förbättring, äts inte dessa pengar upp av ökade sjukskrivningskostnader? Kort och gott: Det var ingen av de närvarande kommunalarna som lät sig imponeras av siffrorna.

Jag minns speciellt en ilsken person som jobbade inom äldreomsorgen i en av kommundelarna som ifrågasatte hur extrasatsningen egentligen har märkts. Hon berättade att det tidigare hade varit tre personal på hennes avdelning. Men nu var de bara två. Och antalet äldre är samma. När Carin Nilsson försökte försvara sig med att de faktiskt gjort en satsning blev hon avklippt: ”Vi var tre – nu är vi två!”

När det gällde själva arbetsschemana framhöll Carin Nilsson (S) att det inte gick att göra något åt dessa med den budget som nu ligger. Kommunalarna kontrade med att det måste gå, med tanke på att vart och vartannat bygge i kommunen spräcker budgeten!

Bara några dagar efter mötet meddelade plötsligt äldrenämnden att schemana ska göras om! Visserligen inför nästa år, vilket innebär att personalen inom äldreomsorgen tvingas arbeta utifrån de hårt kritiserade arbetsschemana under minst ett år. Men detta är ändå en liten seger för personalen.

Nu måste trycket hållas uppe så att äldrenämnden inte får för sig att ändra sig – igen.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.