Politiska rapporter

Danska fackföreningar organiserar polskspråkiga gästarbetare

Johan Roslin
Publicerad i
#174
Lästid 2 min

Polska gästarbetare i Danmark har gått samman och håller möten för att utbyta erfarenheter, kunskaper och tillsammans organisera sig för arbetsrättigheter. Här finns mycket att lära.

Polsk Faglig Klub är en fackklubb för polskspråkiga arbetare som jobbar i Danmark. Det är anslutet till Byggefagenes Samvirke Kobenhavn, ett mini-LO för byggfack i Köpenhamnområdet. Klubben grundades för att bryta de polska arbetarnas segregation från det danska samhället. Polackerna arbetar på polska företag, bor i en bostad som man erhållits genom arbetsgivaren, i ett område med i huvudsak polacker, och tar bara del av polska medier.

Fackklubben bekämpar segregeringen genom att bjuda arbetarna till träffar där de får lära sig om hur det danska samhället fungerar och bygga upp ett kontaktnät. Bland annat har de haft möten där de förklarar de hur man skaffar sig en lägenhet eller vilka myndigheter som finns och hur det jobbar. Även grundläggande fackliga ämnen som ens rättigheter och hur man kan veta om ens arbetsgivare lurar en. Men den sociala biten är också viktig då det är via kontakter man söker nytt arbete om man behöver. I slutet av mötena finns tar fackklubben fram medlemsbanketterna till de olika fackförbunden och det är alltid några som går med i facket.

Fackklubben skiljer sig från andra danska fackklubbar. Mötesdeltagarna behöver inte vara byggnadsarbetare, arbetare i helt andra branscher eller arbetslösa för också komma. Anledningen att klubben är ansluten till just byggfacken är att många polacker som invandrar till Danmark gör det just som byggnadsarbetare. En av faktorerna bakom framgången är att byggnadsfacken har tagit hand om och stöttat de polska eldsjälar som grundade fackklubben och som fortfarande hjälper till att engagera sig i facket.

Men klubben har även stött på motstånd. Det kan bli farligt eller obehagligt om man skyltar med sitt medlemskap i facket. Folk har blivit misshandlade på krogen i polska kvarter när det haft synliga facksymboler. Eller bli trakasserad, få sparken eller få de jobbigaste arbetsuppgifterna om chefen får reda på fackanslutningen.

Även inom facket var det ett visst motstånd ett tag. Men gemensamma aktioner på exempelvis 1:a maj och ett framgångsrikt fackligt arbete har vunnit över kritikerna.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.