Politiska rapporter

Håller Modi på att omvandla Indien till en hindunationalistisk stat?

Indiens premiärminister Narendra Modi. Foto: Presidencia de la República Mexicana (CC BY 2.0)
Veckans Nyheter
Publicerad i
#175
Lästid 2 min

Den 28-29 mars strejkade uppåt 50 miljoner människor runt om i Indien. Strejken organiserades av tio olika fackföreningar och riktade sig mot Narendra Modis regering och dess antifackliga politik. Tidigare har liknande strejker kunnat samla över 200 miljoner deltagare. Men nyligen införda strejkförbud i flera indiska delstater, samt en mer utbredd rädsla för att bli av med jobbet, innebar att färre än tidigare vågade sluta upp. Dessa strejker, och indisk politik i allmänhet, är dåligt bevakad i svensk media. Vår skribent Neda har därför svarat på ett antal frågor om situationen i Indien.

1. Vem är Narendra Modi, och hur länge har han styrt Indien?

Narendra Modi blev Indiens premiärminister år 2014 genom att spela på idéer om hinduisk nationalism. Indien har varit en demokrati där religionen inte har haft någon påverkan på medborgarskap. Men Modi har tagit steg mot att gynna den majoritet av befolkningen som är hinduer – på minoriteternas bekostnad.

2. Vad är Modis långsiktiga projekt för sig själv och för den indiska staten?

Under sin första mandatperiod undvek Modi att driva en öppet sekteristisk agenda. Men sedan han stärkt sin position efter det allmänna valet 2019 har han trappat upp den hindunationalistiska politiken.

Kritikerna menar att Modi håller på att grunda en hinduisk stat som gynnar landets majoritet bestående av hinduer samtidigt som den diskriminerar landets minoriteter (Times of India, 2020). Modi anklagas bland annat för att, i det tysta, placera hindunationalistiska ideologer på viktiga positioner inom den indiska statsapparaten.

Bland annat införde regeringen ett religiöst motiverat förbud mot förtäring av nötkött, något som anses strida mot landets konstitution. År 2019 beslutade Modi, tillsammans med sitt hindunationalistiska parti BJP, att införa en ändring i medborgarlagstiftningen. Den nya lagen erbjuder medborgarskap till illegala immigranter – förutsatt att de inte är muslimer. Lagändringen har kritiserats för att strida mot Indiens sekulära konstitution och för att inskränka de demokratiska rättigheterna för andra religiösa grupper i Indien.

3. Varför har Narendra Modis parti hamnat i konflikt med den muslimska minoriteten i Indien?

Under Narendra Modis styre har Indien rört sig allt mer mot hinduisk nationalism. Modis parti, BJP, har spelat på den hinduiska majoritetens fruktan för islamistisk terrorism. Detta har skapat spänningar mellan hinduerna och den muslimska minoriteten som utgör 14 procent av befolkningen.

En rad nya lagar som gynnar hinduer och diskriminerar religiösa minoriteter har spätt på motsättningarna. I de norra delarna av landet, där en stor andel av befolkningen är muslimer, har stora protester ägt rum. I huvudstaden Delhi bröt våldsamheter ut i samband med protesterna. Under en vecka i februari 2020 avled 40 personer och hundratals skadades i samband med demonstrationer mot Modis diskriminerande lagar.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.