Politiska rapporter

Historisk seger för lagerarbetarna vid Amazon i USA

Det nybildade facket Amazon Labor Union vann en historisk seger. Foto: Pamela Drew (CC BY-NC 2.0)
Lars-Erik Utberg
Publicerad i
#175
Lästid 3 min

Den första april i år vann lagerarbetarna vid Amazons anläggning i New York-stadsdelen Staten Island en historisk seger. En klar majoritet av arbetarna röstade för bildandet av en fackförening! Detta är den första fackförening som bildats vid Amazon i USA – någonsin.

Valresultatet blev 2 654 röster för och 2 132 röster mot bildandet av en fackförening. Det enda hinder som nu finns kvar är att företagsledningen har överklagat valresultatet. Men detta är något som den nybildade fackföreningens advokater tar med ro.

Nybildad fackförening

Den nya fackföreningen kallas för Amazon Labor Union och har bildats helt utanför de etablerade fackliga strukturerna i USA. En av initiativtagarna och frontfigurerna inom Amazon Labor Union heter Christian Smalls. Han fick sparken Amazon i mars 2020 efter att ha organiserat en vild strejk mot att företaget inte hade infört tillräckliga skyddsåtgärder mot Covid-19 för sina anställda. Efter att Smalls fått sparken fortsatte han att försöka organisera arbetarna på lagret.

Christian Smalls. Foto: Legoktm (CC BY-SA 4.0)

Enligt Smalls började allt med att han och en handfull andra aktivister ställde upp ett bord och började informera om fördelarna med att gå med i facket. Efter ett drygt år av ihärdigt och ibland okonventionellt gräsrotsarbete lyckades Amazon Labor Union vinna den första fackliga omröstningen vid Amazon någonsin.

Aggressiv antifacklig attityd

Motståndet från företaget har varit stort. Amazon är ökända för sin aggressiva attityd mot fackföreningar. Under 2021 spenderade företaget hela 4,3 miljoner dollar enbart på konsulter som bedriver anti-facklig verksamhet. Vid lagret i Staten Island genomförde företaget en våldsam kampanj med anti-facklig propaganda. Inför omröstningen hängde stora skyltar med texten ”Rösta Nej” (till att bilda en fackförening) i hela lagret.

Cheferna genomförde även obligatoriska arbetsplatsträffar där de anställda bombarderades med antifacklig propaganda. Vid ett tillfälle lyckades företaget till och med att få polisen att gripa Smalls och några andra fackliga aktivister när de delade ut mat och fackligt material på parkeringsplatsen utanför Amazon i Staten Island.

Amazon har uttryckt besvikelse över resultatet i omröstningen och menar att det hade varit bättre om förtaget istället hade fått fortsätta att ha en ”direkt kommunikation” med varje enskild anställd istället för facket.

Efter den historiska segern har Amazon Labor Union siktet inställt på nya mål. Den nyligen etablerade fackföreningen vid lagret i Staten Island ska nu inleda förhandlingar om bättre löner och arbetsvillkor. Men enligt Smalls ska facket nu även försöka organisera anställda vid andra Amazon-arbetsplatser. I skrivande stund pågår exempelvis en facklig omröstning vid Amazons paketterminal i Staten Island – som ligger mittemot lagret där facket nyligen segrade.

Hundratal arbetsplatser har hört av sig efter segern

Amazon är den näst största arbetsgivaren i USA efter butikskedjan Walmart. Enligt Christian Smalls har anställda vid ytterligare ett hundratal arbetsplatser inom Amazon hört av sig till Amazon Labor Union efter segern i Staten Island. Om segern i Staten Island kan följas upp av fler segrar på nya orter innebär detta ett enormt kliv framåt för den sedan decennier tillbakapressade amerikanska fackföreningsrörelsen.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.