Internationellt

Angrepp på aborträtten i USA

Demonstration till försvar för aborträtten. Foto: Lorie Shaull (CC BY 2.0)
Frank Pettersson
Publicerad i
#176
Lästid 2 min

Aborträtten har varit grundlagsskyddad i USA sedan 1973, då frågan avgjordes av USA:s Högsta domstol i det kända målet ”Roe vs Wade”. Detta skydd i grundlagen har inneburit att politiker i olika delstater inte kunnat införa begränsningar i aborträtten.  

I början av maj läckte ett dokument som visade att den amerikanska Högsta domstolen planerade att upphäva Roe vs Wade. Detta skulle innebära ett hårt slag mot kvinnors rätt till sina egna kroppar i USA. Om Roe vs Wade upphävs riskerar mer än 20 delstater att införa olika former av abortförbud. 58 procent av alla amerikanska kvinnor i reproduktiv ålder, 40 miljoner individer, lever i delstater där det politiska styret är fientligt mot abort (Guttmacher Institute).

Abortmotståndarna i USA har länge haft som mål att upphäva Roe vs Wade. En rad delstatspolitiker, ofta republikaner med kopplingar till den kristna högern, har under årens lopp försökt inskränka aborträtten genom lokala lagar. Men eftersom Roe vs Wade innebär att aborträtten är grundlagsskyddad har dessa lagar omedelbart upphävts.

Abortmotståndare bedriver även ständiga hetskampanjer med ofta aggressiva demonstrationer utanför abortkliniker. Extrema abortmotståndare har även genomfört brandattentat mot abortkliniker och skjutit ihjäl läkare som genomför aborter. Hetskampanjerna, hoten och våldet har inneburit att det knappt finns abortkliniker i vissa delstater. I delstaten Alabama fanns det 45 abortkliniker 1982. Idag finns det endast tre kliniker kvar!

Skulle Roe vs Wade upphävas innebär detta en enorm seger för abortmotståndarna i USA. Samtidigt innebär det inte att antalet aborter kommer att minska. De delstater som önskar kommer fortfarande att kunna erbjuda lagliga aborter. Dit kommer kvinnor som har råd att kunna söka sig.

Men framförallt riskerar antalet illegala aborter att öka och med detta risken för stympning och död. Hårdast riskerar fattiga kvinnor, inte sällan svarta och latinamerikaner, att drabbas.

Hotet mot aborträtten har lett till omfattande protester. Den 14 maj demonstrerade tiotusentals människor på över 350 olika platser runt om i USA till försvar för aborträtten. De största demonstrationerna ägde rum i New York, Chicago, Los Angeles samt i Washington DC, där demonstrationen avslutades utanför Högsta domstolen.

Lämna en kommentar