Politiska rapporter

Misstänkt penningtvätt inom Deutsche Bank

Deutsche Banks huvudkontor i Frankfurt. Foto: Nordenman / Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
Veckans Nyheter
Publicerad i
#176
Lästid 1 min

Det är inte bara svenska storbanker som ägnar sig åt penningtvätt. Tyska myndigheter har nyligen slagit till mot Deutsche Banks huvudkontor i Frankfurt på grund av misstänkt penningtvätt kopplad till den syriske diktatorn Bashar al-Assad.

Tjänstemän från finanstillsynsmyndigheten BaFin, den federala polisen och Frankfurts åklagarmyndighet inledde en razzia mot banken efter att ha säkrat en husrannsakningsorder från den lokala domstolen. Bakgrunden sägs vara att Deutsche Bank underlåtit att rapportera transaktioner som misstänks ha kopplingar till penningtvätt samt lämnat in sådana rapporter för sent.

De transaktioner som husrannsakan gällde påstås ha kopplingar till den syriske diktator Bashar al-Assad. Transaktionerna genomfördes för flera år sedan och involverade al-Assads farbror. Deutsche Bank sa att frågan hade självrapporterats och att de ”samarbetade fullt ut” med polis och åklagare.

Liknande razzior mot Deutsche Bank genomfördes under 2018 och 2019 i anslutning till ”Panama Papers”-läckan. Banken tvingades då betala miljontals euro i böter.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.