Kultur

Konstrakta – en annorlunda artist från Serbien

Konstraktas scenframträdande under Eurovision 2022. Foto: Faksimil Youtube
Veckans Nyheter
Publicerad i
#176
Lästid 4 min

Ana Djuric, mer känd under pseudonymen Konstrakta, är en serbisk sångerska och låtskrivare från Belgrad. Hon fick sitt genombrott som sångerska i gruppen ”Zemlja gruva”. Pseudonymen Konstrakta betyder ”rationellt känslomässig”.

Konstrakta inledde sin solokarriär med singlarna ”Žvake” och ”Nemam Šamana”. Hon tävlade i den serbiska motsvarigheten till Melodifestivalen, Beovizija, med låten ”In Corpore Sano” (”I en sund kropp”). Hon vann en övertygande seger och fick då möjligheten att representera Serbien i Eurovision 2022.

Konstrakta tyckte att det var helt overkligt att hon vann Beovizija. Hon räknades inte till favoriterna före tävlingen, men genom sin annorlunda låt och de ämnen hon tog upp lyckades hon ändå vinna.

Inför Eurovision hade Konstrakta inga förväntningar. Hon tyckte att en stor framgång skulle vara att kvalificera sig till finalen. När hon sedan tog sig till finalen brydde hon sig inte om vilken plats hon skulle hamna på. Hon hamnade slutligen på en femte plats i Eurovision Song Contest, precis efter Sverige som kom på fjärde plats.

Jag tycker att Konstrakta bearbetar några viktiga samhällsfenomen i sin sång. Hon tar upp om budskapet att det i dagens samhälle är önskvärt att vara snygg, ung och hälsosam! Och det finns så mycket reklam för skönhetsprodukter. Det sker en hyperproduktion av olika krämer, människor använder botox, skönhetsopererar sig… Tidningarna svämmar över med tips för ett bättre utseende och hur man blir frisk. Ofta använder de sig av någon extremt populär människa för att göra reklam.

Konstraktas sång vill också påpeka behovet av en likvärdig sjukförsäkring för att alla människor på planeten ska kunna ha lika tillgång till sjukvård. I sin sång nämner hon ”den kvinnliga konstnären” som saknar sjukförsäkring, men det representerar alla som inte har tillgång till sjukvård. Hon tar också upp om hur dyr och otillgänglig sjukvården kan vara. Hälsovård bör inte vara ett privilegium utan något som är helt självklart tillgängligt för alla.

In Corpore Sano är en bra låt, med bra och karismatiskt framförande samt bra symbolik. Den bygger på avantgarde och på att kommunicera genom symboler och subtil kritik. Konstrakta anser att hennes låt är annorlunda och att det är bra när också annorlunda låtar kan bli framgångsrika. Hon har sagt i en intervju att hon inte trodde att låten skulle kunna nå ut till en bredare publik. Men istället lyckades hon vinna publikens hjärtan genom att visa upp något annorlunda.

Som serb är jag speciellt glad för att Konstrakta presenterar en sida av serberna som inte alla får se, som modiga och kreativa människor som vet hur man kritiserar negativa fenomen i det moderna samhället. Det tog många år för folk att höra talas om Konstraktas konst. Men när hon nu har lyckats nå ut har många uppskattat det hon skapat.

Under Eurovision fick Konstrakta höga poäng från alla deltagande länder från tidigare Jugoslavien. Men hon har också fått fina recensioner från många andra länder. Olika tolkare och analytiker av låten dök upp. En av de mer oväntade var den serbiske ortodoxe patriarken Porfirije, som i detalj tolkade hennes sång och gav henne en present.

När Konstrakta skriver texter är hon intresserad av ämnen. Hon väljer ett ämne och inom det ämnet gör hon en text. Många som hört In Corpore Sano har reagerat på att Meghan Markle nämns i början av låten. Konstrakta har förklarat att Meghan Markle är irrelevant i sammanhanget. Hon hade läst många artiklar på ämnet hälsa och valde helt enkelt en artikel med Meghan Markle som fick symbolisera alla onödiga artiklar som säger ”gör så här”, ”ät det där”, ”ta det här vitaminet” – så blir ditt hår jättefint.

Jag tycker att sången In Corpore Sano kan tolkas på många sätt och på många nivåer. All produktion av skönhetsprodukter och skönhetsoperationer ger hudterapeuter och kirurger mycket jobb och pengar. Samtidigt kan många människor hamna i depression om de läser alla artiklar om hälsa och skönhet och tycker att de inte kan leva upp till allt.

Konstrakta har verkligen skapat en låt som kan tolkas på många sätt och som leder till många tankar.

Mila från Balkan som bor i Sverige


Här kan du se Konstraktas bidrag i Eurovision Song Contest:

YouTube player

Lämna en kommentar