Arbetsplatsrapporter

Vi måste ständigt bli snabbare och mer effektiva

Foto: Martina Huber / Socialdemokraterna (CC BY-NC-ND 2.0)
Veckans Nyheter
Publicerad i
#176
Lästid 2 min

Nu två år efter corona har mitt jobb inom äldreomsorgen gått tillbaka till hur det var innan corona. Det vill säga att vi har för lite personal! Under pandemin fick vi extra hjälp under dagen från personer som placerats hos oss genom arbetsmarknadsåtgärder. Men den extrapersonalen har nu fått sluta. Jag antar att åtgärdspengarna tog slut. Och hur det blir med sådana anställningar framöver i äldreomsorgen vet jag inte.

Nu har vi fått sämre schema igen. Det kallas för ”hälsoschema”, men det finns inget hälsosamt med det. Nattpersonalen skulle få kortare arbetstid. Och det har de fått. Ibland. Men vi som jobbar kvällspass får sluta senare på kvällen. Det är en verklig försämring. Folk är missnöjda. Vi får se hur det blir, men jag är rädd att en del av mina arbetskamrater kommer att sluta.

Eftersom våra arbetslag är så slimmade måste vi alltid se till att jobba snabbt – och framför allt effektivt. Det minsta som något trasslar innebär att hela dagen blir förskjuten. De boende får inte den hjälp de ska ha vid den tidpunkt de ska. Och ibland inte alls. Vi måste alltid försöka vara så effektiva som möjligt – hela dagen och även på kvällen. Någon enstaka dag kan vi ta det lite lugnt och ge de äldre lite guldkant. Själv brukar jag försöka sätta mig med de boende under eftermiddagen för att ge lite extra. Men det är inte alltid det går med det tempo som vi måste hålla.

Jag kan ibland känna att jag jobbar för snabbt. Jag funderar ibland över mig själv. Varför är jag i det här yrket egentligen? Men på det stora hela trivs jag med mitt jobb. Jag tror inte att jag skulle kunna tänka mig att byta inriktning. Skulle jag får erbjudande om något annat jobb än inom vården skulle jag troligen tacka nej. Men det är tungt när det så sällan sker förbättringar utan det blir istället försämringar.

Det betyder mycket för mig om en anhörig ser vår stress och säger det till oss. Det diskuteras mycket om äldreomsorgen i media och det är många problem som tas upp som jag känner igen. Jag tycker att alla människor ska försöka påverka ”sina” kommunpolitiker att anställda mer personal inom äldreomsorgen. Vi som jobbar med detta måste kunna ge de boende en stressfri vardag. Det kan vi inte idag.

Anställd inom äldreomsorgen

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.