Politiska rapporter

Allvarliga arbetsmiljöproblem inom studieförbundet ABF

Allt står inte rätt till bakom fasaden hos Arbetarrörelsens Bildningsförbund. Foto: StandardMats/wikimedia (CC BY-SA 4.0)
Lars-Erik Utberg
Publicerad i
#177
Lästid 3 min

Trots ledorden om jämlikhet, jämställdhet och solidaritet har det uppdagats allvarliga brister i arbetsmiljön för de anställda vid studieförbundet ABF, arbetarrörelsens bildningsförbund. Anställda vittnar om utskällningar, omplaceringar och andra typer av bestraffningar.

Det är tidningen Handelsnytt som avslöjat missförhållandena hos ABF. Ett exempel som tidningen lyfter fram kommer från ABF Fyrbodal – ett område norr om Göteborg. Handelsnytt har talat med hela 20 personer som bekräftade att det förekommer en dålig och pressad arbetsmiljö. Ledningen jagar bidragsanställningar, studietimmar och kostnadsbesparingar. De som inte drar in tillräckligt blir utskällda, omplacerade eller straffas på andra sätt. De som säger ifrån blir uppsagda eller får verksamheterna som de byggt upp medvetet saboterade. Även våld har förekommit mellan anställda, och i den situationen tog ledningen parti för den våldsamma.

En del i ABF:s verksamhet går ut på att anordna fackliga utbildningar, ofta tillsammans med fackföreningar. Men när det gäller den egna personalen vid ABF Fyrbodal har dessa pressats att inte utbilda sig fackligt.

En av de anställda som Handelsnytt talat med hade pressats så långt att hon försökt ta sitt liv. Hon hade börjat på ABF som bidragsanställd med mycket stöd och hjälpmedel. När hon sedan övergick till en ordinarie anställning togs stödet bort och hon klarade inte av sina arbetsuppgifter. Hon talade med sin chef om att hon mådde dåligt över detta och möttes av oförståelse. Till sist kände hon sig så hopplös över arbetssituationen att hon planerade att ”ta bort sig själv”.

Även andra anställda vittnar om känslan av att vara lämnade helt i sticket. Detta då den lokala styrelsen, som deras chef svarar inför, alltid trodde på chefen i första hand. När Arbetsmiljöverket kopplades in lyckades chefen slänga ut ett antal ”åtgärder”, program och policys. Dessa åtgärder var bara en förbättring på pappret, men det fick verket att avskriva ärendet.

Inom ABF Stockholm utsattes en mörkhyad kvinnlig anställd för lönediskriminering. Hon hade länge velat få en löneförhöjning. Enligt kontraktet arbetade hon fortfarande i receptionen trots att hon sedan länge hade andra arbetsuppgifter som borde ha gett henne 4 000 kr mer i månaden. Men när hon frågade chefen varför det inte blev något skyllde chefen först ifrån sig. Sedan erkände hon att den lägre lönen berodde på hennes kön och ålder. Samt hudfärg! Kvinnan anmälde ABF till arbetsdomstolen, men då ”ord stod mot ord” gick stämningen i stöpet.

Handels säger att konflikterna med ABF har varit var nästan obefintliga under lång tid men att de har ökat de senaste åren. Handels tror att problemen har sin grund i att statsanslagen för studieförbunden minskar och att ekonomin därmed blivit mer pressad. Men det finns även inre faktorer som spelar in. De nämner att ABF är en väldigt hierarkisk organisation med en utbredd vänskapskorruption där inkompetenta personer kan sitta säkert på sina positioner hur illa de än beter sig på grund av att de är lojala mot det socialdemokratiska partiet.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.