Vetenskap

Föroreningar orsakar vart sjätte dödsfall i världen

Luftföroreningar
Varje år dör ca 9 miljoner människor till följd av föroreningar. Foto: Ralf Vetterle/Pixabay
Veckans Nyheter
Publicerad i
#177
Lästid 2 min

Föroreningar leder till 9 miljoner människors död varje år. Detta enligt en studie från projektet Global Burden of Disease. Studien fann att hela 75 procent av de föroreningsrelaterade dödsfallen berodde på luftföroreningar. Detta motsvarar vart sjätte dödsfall i världen.

Antalet dödsfall till följd av föroreningar är dubbelt så stort som antalet dödsfall i vägtrafiken (1,3 miljoner) och av sjukdomar som hiv/aids (1 miljon), malaria (0,6 miljoner) och tuberkulos (1,5 miljoner) tagna tillsammans.

Förutom de mänskliga tragedierna innebär det höga antalet döda till följd av föroreningar stora ekonomiska konsekvenser. Forskarna har beräknat kostnaderna till ca 4,6 miljarder dollar. Studien varnar för att hälsofarlig luft samt förorenat vatten och jord utgör ett existentiellt hot mot människors hälsa samt mot planeten.

I Sverige beräknas luftföroreningar förkorta livet för mellan 6-7 000 människor varje år. Detta enligt Bertil Forsberg, professor i miljömedicin vid Umeå universitet. Dessa dödsfall är främst orsakade av små partiklar som kallas PM2,5 och kommer från vedeldning och slitage från däck och vägar. Det är inte främst lungorna som tar stryk av luftföroreningarna, vilket man skulle kunna tro. Enligt Bertil Forsberg beror de flesta förtida dödsfall kopplade till föroreningar på hjärt- och kärlsjukdomar som stroke eller hjärtinfarkt.

Arbetet för en bättre miljö måste även syfta till att minska utsläppen av olika hälsovådliga föroreningar i luft, vatten och jord.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.