Politiska rapporter

En strejkfylld sommar i Storbritannien 

Järnvägsarbetare från RMT
50 000 järnvägsarbetare i Storbritannien har gått ut i strejk. Foto: Robin Hamman (CC BY-NC 2.0)
Frank Pettersson
Publicerad i
#177
Lästid 2 min

Den 21 juni gick 50 000 järnvägsarbetare i Storbritannien ut i strejk. Fackförbundet RMT kräver reallöneökningar för sina medlemmar i ett läge då den brittiska inflationen skenar. Strejken är den största inom järnvägen på 30 år och innebär att hälften av all järnvägstrafik, inklusive tunnelbanan i London, står stilla.

Bakgrunden till strejken är de kraftiga prisökningarna i Storbritannien. I april låg den brittiska inflationen på 7,8 procent vilket är den högsta nivån sedan 1991. Arbetsgivaren Network Rails bud innebär dock endast 2-procentiga löneökningar, samt ytterligare 1 procent kopplad till ökad produktivitet. De kraftiga prisökningarna betyder att arbetsgivarnas bud skulle innebära reallönesänkningar för järnvägsarbetarna. Den fackliga striden handlar också om anställningsvillkoren för de anställda.

”Missnöjets sommar” 

Strejken inom järnvägen kan mycket väl bli den första av ett stort antal strejker i Storbritannien i sommar. Prisökningarna, i kombination med skambud från arbetsgivarna, har inneburit att även en rad andra fackförbund nu rustar för strid för att försvara sina medlemmars reallöner. Några exempel:

  • Fackföreningen PCS, som organiserar offentliganställda tjänstemän, ska genomföra en omröstning bland sina 150 000 medlemmar om vilka stridsåtgärder som facket ska vidta under sina löneförhandlingar i höst.
  • Järnvägsfacket TSSA, som organiserar trafikledare och underhållspersonal, förbereder sig för att gå ut i strejk i juli.
  • PCSU, den största fackföreningen för offentliganställda, kräver 10-procentiga löneökningar och ska genomföra en medlemsomröstning om vilka stridsåtgärder facket ska använda för att få igenom sina krav.
  • Communications Workers Union genomför just nu en medlemsomröstning bland 40 000 anställda vid telekomjätten BT om huruvida facket ska gå ut i sin första strejk på 35 år.
  • Samma fackförening förbereder även stridsåtgärder för 115 000 anställda vid den brittiska posten, Royal Mail.

Detta är bara ett axplock av de stridsåtgärder som just nu förbereds. Fler fackföreningar är i färd med att förbereda sig för strider. Tre fackföreningar som organiserar 1,4 miljoner kommunanställda tjänstemän kräver lönelyft i takt med prishöjningarna i detaljhandeln, som i dagsläget ligger på 11 procent. Det är osannolikt att arbetsgivarna kommer att acceptera detta utan strid. Lärarnas, läkarnas och sjuksköterskornas fackföreningar har också ställt höga lönekrav. Till och med 2 400 försvarsadvokater har precis röstat Ja till att gå ut i strejk från och med den 27 juni.

NyA kommer att följa denna händelseutveckling med stort intresse.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.