Politiska rapporter

Dålig arbetsmiljö och låga löner vid Dashls nagelsalonger

Foto: Marco Verch (CC BY 2.0)
Peter Ericsson
Publicerad i
#177
Lästid 3 min

Många som jobbar med skönhetsvård på Dashls salonger hos både MQ Marqet och H&M har problem med låga löner och dålig arbetsmiljö. Anställda som säger ifrån riskerar att bli av med jobbet.

Flera klädbutiker som ägs av H&M och MQ Marqet har börjat marknadsföra sig med små salonger där kunderna kan fixa sina naglar eller ögonfransar. Men tidningen Handelsnytt har avslöjat att det som är tänkt att vara en guldkant för klädshopparen i själva verket är en mardröm för de anställda.

Kosmetiska produkter räknas som kemiska riskkällor och omfattas därför av särskilda regler. Det handlar exempelvis om god ventilation. Men ventilationen i de små och trånga salongerna är väldigt dålig och inte anpassad för verksamheten.

– Det är viktigt att ha korrekta saker som utsugar, utbildningar om kemikalier och medicinska kontroller när man jobbar med naglar, säger en tidigare anställd vid Dashl till Handelsnytt.

Företaget själva säger sig inte jobba med farliga kemikalier som akryl eller gel. Det händer dock väldigt ofta att kunderna som kommer in har gjort behandlingar hos andra salonger tidigare. De anställda som jobbar med manikyr måste därför ändå hantera dessa ämnen i samband med bland annat slipning, där det bildas farligt slipdamm som de andas in. Det viktigaste skyddet mot detta är s.k. punktutsug som tar hand om giftigt damm och ångor som uppkommer vid arbete med exempelvis naglar.

Många anställda inom företaget har upplevt problem med allergiska reaktioner som till exempel rinnande och rödsprängda ögon. Kritik förekommer också mot hur de anställda sitter och jobbar, som leder till värk i rygg, axlar och handleder.

Tidigare anställda vid Dashl har även reagerat på de låga lönerna. Anställda med tio års erfarenhet har fått löner som legat några få kronor över kollektivavtalets lägstanivåer. Dashl har även fått kritik för sina sjukanmälningsregler. Om en anställd blir sjuk så måste denna höra av sig med en sjukanmälan senast kl 19 kvällen före vilket blir omöjligt om personen vaknar upp med influensa morgonen där efter. Den anställde som blir sjuk måste även själv ringa runt och hitta en ersättare.

Anställda som kritiserat missförhållandena vid Dashl har fått sina provanställningar avslutade. En anställd som Handelsnytt talat med berättar att hennes provanställning avslutades med motiveringen att hon skrikit åt en kollega.

– Jag tror att det egentligen handlade om att ägarna tycket att jag ifrågasatte för mycket. Jag har gått flera utbildningar. De flesta andra anställda var väldigt unga tjejer, som inte visste så mycket om till exempel riskerna med kemikalier, säger hon till Handelsnytt.

Efter avslöjandena om dåliga arbetsförhållanden har MQ Marqet avslutat samarbetet med Dashl.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.