Partinytt

Partinytt vecka 26

1. Veckans politiska tema: Höjdpunkter från debatten om Umeå kommuns budget

Förra måndagen debatterade Umeå kommunfullmäktige budgeten för nästa år. De stora partierna försökte göra debatten till en strid mellan ”välfärd och skattesänkningar”, där Socialdemokraterna påstår sig stå för ”välfärden” och de fyra borgerliga partierna gick fram med ett förslag om skattesänkningar. Men sanningen är både S+MP och Alliansen i grunden har samma budget! Både S+MP och de borgerliga partierna planerar att mer än fördubbla kommunens låneskuld under fyraårsperioden 2023-2026. Hela kommunens budget ligger på drygt 8 500 miljoner. De satsningar som skiljer S+MP och de borgerliga partierna åt handlar om ett tiotal miljoner – vilket motsvarar några få promille av kommunens totala budget!

Arbetarpartiets budget utgör den verkliga Alternativbudgeten för Umeå kommun. Våra fyra viktigaste satsningar är följande:
a) En robust ekonomi i en turbulent tid. I detta ingår att minska kommunens låneskuld istället för att öka densamma.
b) Äldreomsorgen. Både personal och brukare har fått stå tillbaka under flera årtionden. Vår alternativbudget syftar till att vända denna trend.
c) Tekniska nämnden. De styrande har sparat på bland annat underhåll av gator och fastigheter i mer än ett decennium. Även här krävs ett trendbrott.
d) En processorienterad och mer demokratisk arbetsorganisation. Här finns stora pengar att hämta genom ökat personalinflytande som ger ökad trivsel och mindre sjukskrivningar.

På veckans möten kommer vi att få se ett antal actionspäckade klipp från budgetdebatten i fullmäktige. Och, som extra bonus, några inslag från debatten om kommunpolitikernas nya arvoden som följde direkt på budgetdebatten!

Vår Alternativbudget i sin helhet går att ladda ned genom att klicka här.

2. Plakatverkstad

Huvudinslaget på veckans möten (på onsdag och torsdag kväll – vi fortsätter med två kväller i veckan under ett valår) kommer att handla om det första steget i tillverkningen av valplakat! Vår målsättning är att ha 80 valplakat redo att ställa ut den 15 augusti. Majoriteten av dessa plakat kommer att prydas av olika politiska budskap. Ett mindre antal kommer att prydas av ansiktena från de två kandidater som står högst upp på vår valsedel.

Det vi ska göra på denna veckas möte handlar dock inte om att limma fast budskapen och ansiktena. Det vi ska göra är att färdigställa själva plakaten. Vi har ca 40 plakat kvar från förra valet. Dessa behöver ses över och eventuellt repareras. Sedan ska vi tillverka ytterligare 40 plakat. Dessa behöver målas, limmas och spikas.

3. Stads- och kommundelsveckorna inleds nästa vecka – i Holmsund och Obbola

Nästa vecka inleder vi perioden då vi delar ut skräddarsydda valflygblad på ett antal utvalda stads- och kommundelar. Vi inleder denna ”turné” i Holmsund och Obbola! Dessa utdelningar under semesterperioden utgör ett av våra ”hemliga vapen” under valrörelsen. Under juli månad brukar riksdagspartierna ta semester. Våra material är oftast de enda politiska material som delas ut denna period och blir därför mer lästa. Vi kommer att sätta ihop utdelarpatruller som åker gemensamt till Holmsund och Obbola, dagtid, för att dela ut material under nästa vecka. Har du semester eller är ledig under nästa vecka – hör då av dig till Davis på 076-035 04 77 eller 090-19 47 34 och anmäl dig till en utdelarpatrull!

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.