Partinytt

Partinytt vecka 27

* Valrörelserapport

1. En lyckad plakatverkstad. En tapper skara medlemmar i Arbetarpartiet trotsade värmen på onsdag och torsdag kväll förra veckan för att spika och måla 39 nya valplakat. Tillsammans med de plakat som finns kvar sedan tidigare val har vi nu över 80 valplakat redo att förse med budskap inför uppsättningen den 15 augusti!

2. Vi har färdigställt ett valmanifest. Detta kommer att underlätta för oss att kombinera politiska samtal om kommunvalet med fortsatt försäljning av prenumerationer då vi är ute och knackar dörr samt står vid valbyråer utanför köpcentra. Valmanifestet baserar sig på Arbetarpartiets alternativa budgetförslag för Umeå kommun samt på våra två senaste Umeblad. Vi rekommenderar alla medlemmar att skaffa sig två valmanifest – ett åt dig själv och ett som du kan ge bort till någon du känner.

* Denna vecka har vi siktet inställt på Holmsund och Obbola

Vi inleder nämligen den period då vi delar ut specialutformade valflygblad på utvalda stads- och kommundelar. Riksdagspartierna koncentrerar sig just nu på politikerveckan i Almedalen. Och därefter tar de semester. Detta utgör vår chans att, relativt ostört, nå ut till umeborna med vårt budskap. Vi kommer att dela ut ett skräddarsytt flygblad för Holmsund och ett för Obbola. Dessutom kommer vi även att ha valbyråer i Holmsund och Obbola. Schemat för veckan ser preliminärt ut som följer:

Flygbladsutdelningar
– Tisdag 13.00: Holmsund
– Onsdag 11.00: Holmsund
– Torsdag 13.00: Obbola

Valbyråer
– Fredag 14.00: Obbola
– Lördag 12.00: Holmsund

Vi samlas på partilokalen för gemensam avfärd.

* Veckans tema: Socialdemokraternas svek mot kurderna – en del av det politiska priset för Nato-medlemskapet

Vi har tidigare hävdat att Sveriges ansökan om medlemskap i den USA-ledda militäralliansen Nato kommer att innebära eftergifter från den svenska regeringens sida. Under förra veckan kom så regeringens första reträtt med anledning av Nato-ansökan. Reträtten består i en skriftlig uppgörelse med Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan (som politiskt står det Muslimska brödraskapet nära). Denna uppgörelse innebär ett svek mot alla kurder – och i synnerhet de som stridit och dött för att besegra Islamiska Staten (IS / Daesh).

Uppgörelsen med Erdoğan kallas för ”Trilateral memorandum between Turkiye, Finland and Sweden” och innehåller tio punkter. Vi vill främst understryka tre av eftergifterna som Socialdemokraterna har gått med på:

1. Sverige kommer att slopa sitt stopp för vapenexport till Turkiet. Sverige har inte exporterat vapen till Turkiet sedan 2019. Bakgrunden är att Turkiet inledde en militär offensiv i norra Syrien – riktad mot kurderna där – i oktober 2019. Dessa kurder var de som bidrog till att besegra IS / Daesh!

2. S-regeringen slopar sitt stöd till de kurdiska organisationerna. Sedan år 2012 har nordöstra Syrien, där majoriteten av befolkningen består av kurder, i praktiken varit självstyrande. Regionen styrs av bland annat partiet PYD (Demokratiska unionspartiet). I regionen finns även de väpnade grupperna YPG/YPJ, som spelade en avgörande roll i att bekämpa IS / Daesh.

Tidigare har Socialdemokraterna uttalat att de stöder det kurdiska självstyreti nordöstra Syrien. S har även sagt sig vilja ”fördjupa” sitt samarbete med bland annat PYD. Men i och med avtalet med Erdogan lovar Sverige (och Finland) istället att sluta stötta dessa kurdiska organisationer (punkt fyra i avtalet).

3. Sverige ska samarbeta med Turkiet om att utlämna ”terrorister” till Turkiet (punkt åtta i avtalet). Under Erdogans styre har Turkiets definition av vad som är terrorism breddats och bland annat använts för att gripa oppositionspolitiker, främst från det största kurdiska partiet HDP, samt journalister och andra fredliga regimkritiker. Enligt Erdogan har den svenska regeringen lovat att utlämna 73 individer som den turkiska regeringen anser vara terrorister. När Magdalena Andersson pressades om detta av Sveriges Radio ville hon varken bekräfta eller dementera uppgifterna från Erdogan.

Sammantaget innebär dessa eftergifter till Erdogan ett verkligt stort svek mot kurderna. Det S-regeringen gått med på är nämligen inte bara att dra tillbaka stödet till kurderna. De vapen som Turkiet nu återigen får importera från Sverige kan komma att användas direkt mot kurderna i nordöstra Syrien – samma kurder som hela världen har att tacka för segern mot IS / Daesh. Men sveket mot kurderna reser även frågan om vilka andra utsatta folkgrupper, som Sverige stöder eller har stött, som kan lita på Socialdemokraterna i framtiden. Och vilka fler eftergifter är S-regeringen beredd att göra för att Sverige ska få gå med i Nato?

Inläsningsmaterial
* Läs vår blogg på VK om Socialdemokraterna, kurderna och Nato. Klicka här.
* Läs även artikeln ”Natos expansion i Asien ökar risken för storkrig” i senaste numret av NyA.nu (nummer 177).

OBS! Då det är valår har vi möten på både onsdag och torsdag kväll kl 19.00 – trots semestertider. Kom gärna redan kl 17.45 och följ med ut på dörrknackning.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.