Internationellt

Boris Johnson avgår – Storbritannien i allt djupare kris

Boris Johnson
Motgångarna blev för många och Johnson tvingas nu att avgå. Foto: EU2017EE Estonian Presidency (CC BY 2.0)
Davis Kaza
Publicerad i
#178
Lästid 4 min

Den 7 juli meddelade den brittiske premiärministern Boris Johnson att han kommer att avgå. Johnsons avgång kommer i ett läge då Storbritannien och det styrande Tory-partiet befinner sig i en allt djupare kris.

I det brittiska parlamentsvalet 2019 gjorde Torypartiet, under ledning av Boris Johnson, sitt bästa val sedan 1987. Johnson hade utlyst detta val, som var ett nyval, för att bryta dödläget i det brittiska parlamentet rörande EU-utträdet (Brexit). Tories gick till val på parollen ”Get Brexit done (få Brexit gjort)” och Boris Johnson fick den majoritet som han behövde för att fullfölja EU-utträdet. Men sedan Brexit-processen tagits i hamn har kritiken vuxit, från andra ledande torymedlemmar, mot att Boris Johnson saknat politiska idéer och målsättningar. Detta samtidigt som problemen i landet vuxit.

Torypartiet har suttit vid makten i Storbritannien sedan 2010 och har genomfört en hård åtstramningspolitik. Före pandemin levde 14 miljoner britter i fattigdom och landet hade de största klyftorna mellan fattiga och rika i hela Europa. Idag ligger inflationen på drygt nio procent, vilket är den högsta nivå som uppmätts sedan 1982. Samtidigt hotar lågkonjunktur. Storbritanniens ekonomi förväntas växa med noll procent under 2022. Av världens stora ekonomier är det endast Ryssland som har en sämre förväntad BNP-tillväxt!

Misslyckad hantering av pandemin

Johnsons problem började dock långt tidigare. Under de inledande månaderna av coronapandemin stod hans regering handfallen. Precis som i Sverige rådde det brist på vårdplatser med respiratorer, testkit och skyddsutrustning för vårdpersonalen. Under lång tid var Storbritannien ett av länderna som hade störst andel avlidna i covid-19, sett till befolkningens storlek, i hela världen. Johnson kunde återfå en del av det förlorade förtroendet genom att snabbt sjösätta ett omfattande vaccinationsprogram. Men problemen skulle fortsätta.

I november 2021 började avslöjanden komma som visade att Boris Johnson organiserat fester och andra tillställningar i premiärministerbostaden på 10 Downing Street – trots att det rådde strikta restriktioner. I april 2022 bötfälldes Boris Johnson och 83 andra personer för att de deltagit i fester på 10 Downing Street under pandemin och en särskild parlamentarisk kommitté utreder just nu Johnson för att ha medvetet försökt vilseleda parlamentet rörande festerna. Denna skandal har kommit att kallas för ”Partygate”.

Valnederlag och misstroendeomröstning

Nästa bakslag för Boris Johnson kom i samband med lokalvalen den 5 maj, där Torypartiet gick kraftigt bakåt i en rad fullmäktigen, bland annat i London. Partiet förlorade majoriteten i en fjärdedel av de fullmäktigen som Tories tidigare kontrollerat.

En månad senare, den 6 juni, riktades en misstroendeomröstning mot Johnson i det brittiska parlamentet. I denna omröstning var det 211 av Torypartiets parlamentsledamöter som stödde Johnson, medan hela 148 Tory-ledamöter röstade för misstroende!

Pincher-affären

Droppen för Johnson kom då det avslöjades att Torypartiets ”deputy chief whip” (motsvarande vice gruppledare) i parlamentet, Chris Pincher, gått på en privatklubb och gjort sexuella närmanden mot två män. I samband med detta framkom att Pincher gjort liknande närmanden vid en rad tidigare tillfällen – och att Boris Johnson kände till detta då han utsåg Pincher till vice gruppledare i parlamentet. Pincher-affären innebar att fem ministrar ur Johnsons regering, inklusive finansministern, avgick. I samma veva avgick även ett 50-tal olika statssekreterare och liknande.

Det stora antalet avhopp fick slutligen Boris Johnson att kasta in handduken och meddela sin avgång. Johnson sitter dock kvar på posten som premiärminister och ledare för Tory-partiet till dess att partiet valt en ny ledare, vilket förväntas ske i september.

Kris för hela det brittiska etablissemanget

Torypartiet är inte den enda representant för det brittiska etablissemanget som befinner sig i kris. Monarkin, som den brittiska överklassen har kunnat luta sig emot i kristider, är också nedfläckad av skandaler. Kronprins Charles har länge varit impopulär. Hans bror, prins Andrew, var inblandad i en sexskandal som även involverade Jeffrey Epstein. Det är i praktiken endast den 96 år gamla drottningen som åtnjuter någon form av popularitet.

Labourpartiet lider fortfarande av stora interna motsättningar. Sedan den nye partiledaren Keir Starmer tog över partiledarposten 2020 har högerflygeln inom Labour systematiskt arbetat för att pressa tillbaka och rensa ut den mer radikala partifalang som växte sig stark under Jeremy Corbyns tid som partiledare.

Fackföreningar som är beredda att kämpa

Hoppet står till de kampvilliga fackföreningar, inom en rad olika branscher, som mobiliserar till strid för högre löner för att kompensera för de stigande priserna. Järnvägsarbetarnas fackförening har redan gått ut i strejk. Försvarsadvokaterna likaså. Men under sommaren och hösten kan fler fackföreningar komma att tvingas ut i strejk för högre löner.

Davis Kaza

Redaktör

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.