Politiska rapporter

Häpnadsväckande uppgifter om Trumps roll i stormningen av Kapitolium

Tårgas utanför Kapitolium
En kommitté utreder bland annat Trumps roll i stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021. Foto: Tyler Merbler (CC BY 2.0)
Patrik Brännberg
Publicerad i
#178
Lästid 3 min

Donald Trump kände i förväg till att flera av de som senare kom att delta i stormningen av Kapitolium i Washington DC den 6 januari 2021 var beväpnade. Trump ska också själv ha velat delta i marschen mot Kapitolium. Det är uppgifter som kommit fram i offentliga utfrågningar ledda av en kommitté utsedd av representanthuset.

Kommittén, vars officiella namn är “U.S. House Select Committee to Investigate the January 6th Attack on the United States Capitol”, har intervjuat mer än 1000 personer för att bland annat klargöra Donald Trumps roll i kravallerna. Trots att flera av Trumps närmaste medhjälpare har vägrat att vittna, har häpnadsväckande detaljer om händelserna som ledde fram till stormningen kommit fram.

Kommittén visade bland annat ett av Trumps Twitter-meddelanden, som vid tidpunkten stoppats av Twitter, som löd: ”Kom i tid, stora folkmassor väntas. Marschera till Kapitolium efteråt. Stop the steal!” Kommittén menar att bland annat detta meddelande visar att marschen mot Kapitolium inte var spontan utan att den hade planerats under längre tid.

Ett av de mest uppmärksammade vittnesmålen har Cassidy Hutchinson stått för. Hutchinson var vid tidpunkten för stormningen av Kapitolium assistent till Mark Meadows, som var Trumps stabschef i Vita huset. Enligt Hutchinsson visste Trump att flera av deltagarna i protesterna den 6 januari var beväpnade. Trump ska ha krävt att man skulle ta bort metalldetektorerna som satts upp i närheten av den plats där han själv talade. Detta för att fler skulle våga komma närmare Trumps talartribun. ”Jag skiter i om dom är beväpnade – dom är inte här för att skada mig. Ta bort dom där jävla detektorerna och släpp in mitt folk”, ska Trump ha sagt till sina närmaste innan sitt eget tal.

Enligt Hutchinsson ska Trump också ha velat delta i marschen mot Kapitolium. Han ska ha blivit rasande när presidentens livvakter, Secret Service, vägrade att köra honom till Kapitolium och i stället återvände till Vita Huset. Trump ska ha gått så långt att han försökt greppa ratten i presidentfordonet för att svänga mot Kapitolium!

De som arbetade som rådgivare och anställda under Trump-administrationen har splittrats i två läger. De som fortfarande stöder Trump, bland annat Mark Meadows, har offentligt förnekat flera av uppgifterna som kommittén avslöjat. De har dock inte velat vittna för kommittén under ed.

Om Donald Trump medvetet och planerat uppmanat en beväpnad folkmassa att bege sig till Kapitolium för att ”stoppa stölden (stop the steal)” – det vill säga att förhindra att Kongressen godkände valresultatet i presidentvalet – är det synnerligen graverande uppgifter för den tidigare presidenten. Hittills har över 200 personer dömts för sin inblandning i kravallerna den 6 januari. Representanthusets kommitté, som består av sju demokratiska och två republikanska ledamöter, har rätten att leda omfattande utredningar men kan inte själv ställa Trump inför rätta. Kommittén kan bara uppmana justitiedepartementet att inleda en rättsprocess mot Trump.

Om Trump skulle ställas inför rätta, och fällas för att ha medverkat till kravallerna, skulle det sannolikt förhindra honom från att ställa upp i nästa presidentval. Mycket står på spel för Donald Trump – och för den amerikanska demokratin.

Lämna en kommentar