Politiska rapporter

Ersättningsnivåerna i svensk a-kassa bland de lägsta i EU

En tom plånbok
Ersättningsnivåerna i den svenska a-kassan är bland de sämsta inom EU. Foto: Jernej Furman (CC BY 2.0)
Kerstin Jonsson
Publicerad i
#178
Lästid 1 min

Sverige är på väg in i en lågkonjunktur vilket innebär att arbetslösheten riskerar att öka. De låga nivåerna på a-kassan kan då bli en kalldusch för många.

Den fackliga organisationen TCO har publicerat en ny rapport som visar att ersättningsnivåerna i den svenska a-kassan ligger på en bottenplacering jämfört med andra EU-länder. Med hjälp av siffror från OECD visar TCO att Sverige, trots en tillfällig höjning av a-kassan under pandemin, hamnar på plats 16 av 27 EU-länder.

Men från och med 2023 återgår a-kassan till nivåerna som gällde före pandemin. Då placerar sig Sverige på plats 21 av 27 inom EU när det gäller ersättningsnivåerna i a-kassan! Detta är dessutom klart sämst i Norden. Bland länderna med lägre ersättningar än i Sverige återfinns länder som Grekland, Rumänien och Ungern. Sverige är dessutom det land där ersättningsnivåerna har minskat som mest de senaste 20 åren.

TCO kallar den svenska a-kassan för en ”b-kassa”. Organisationen förespråkar att den tillfälliga höjningen av a-kassan under pandemin ska permanentas. Detta som ett första steg i att höja a-kassan. TCO anser dessutom att taket för a-kassan ska räknas upp i takt med löner och priser.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.