Slagserien

Tjuvaktiga politiker, förskingrande präster och Fifa-bossar

Ett par boxningshandskar
Veckans Nyheter
Publicerad i
#178
Lästid 2 min

Politiker stal från scouterna

Kommunpolitikern Laila Freiholtz i Alingsås har dömts att betala 12 000 kronor i böter för förskingring. Freiholtz blev nämligen påkommen med att ha stulit sammanlagt 70 000 kronor från den lokala scoutföreningen. I sin egenskap av kassör i scoutföreningen stal hon pengar kontinuerligt mellan åren 2017 och 2020 för att täcka sina egna personliga utgifter.

Brottet uppdagades efter att föreningen valt ny kassör. Freiholtz vägrade lämna över bankdosan till föreningens konto trots upprepade påtryckningar. När den nya kassören slutligen vände sig till banken visade det sig att kontot var länsat.

Vilket parti Freiholtz tillhör? Socialdemokraterna. Det är något med det partiet och att fastna i syltburken…

Mammons tjänare stjäl ur kollekten

En präst i Skaraborg blev under våren dömd för grov förskingring. Han har köpt bland annat kläder, exklusiv mat, studsmattor, blommor och leksaker för Svenska kyrkans pengar. Det handlar om nästan 300 000 kr som stulits. Prästen hävdade att han köpt in grejerna för att ge till utsatta människor. Sedan var det en rad sällsynt olyckliga händelser som gjorde att sakerna hamnade hemma hos prästen istället för hos de utsatta. Och en rad speciella omständigheter gjorde att det saknades kvitton och insyn.

I bibeln står det att ingen kan tjäna både Herren och Mammon.

Prästen har uppenbarligen gjort sitt val…

Blatter och Platini går fria

Nyligen avslutades rättegången mot de två tidigare Fifa-bossarna Sepp Blatter och Michel Platini i en schweizisk domstol. Rättegången rörde en donation på två miljoner dollar som betalats ut till Platini. Åklagarna ansåg att det rörde sig om korruption. Men Blatter hävdade att det fanns ett ”gentlemen’s agreement” mellan honom och Platini om att betala ut pengarna för ”konsulttjänster” som Platini utfört åt Fifa under åren 1998-2002. Att betalningen skedde i ett skede då Blatter bedrev kampanj för att bli återvald som Fifa-ordförande och Platini kontrollerade det europeiska fotbollsförbundets röster menar de båda hade inget med det hela att göra.

Domstolen köpte dock Blatters och Platinis historia och frikände de båda herrarna. Detta borde Laila Freiholtz och prästen i Skaraborg dra lärdom av.

I korruptionens rike gäller mottot ”go big or go home”…

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.