Kultur

Kulturgodis – för tanke, kropp, känsla

En hög med godis
Kultur är livsviktigt!
Marie Salomonsson
Publicerad i
#179
Lästid 2 min

Kultur är livsviktigt! Kultur har förmågan att väcka, drabba, bulta. Ta sig in i tankarna, i kroppen, i känslorna. Tala till det djupare, sinnliga inom oss. Får oss att hänföras, begeistras eller förfäras. Och att förstå något vi inte förstått tidigare.

Vi kan uppskatta det estetiska uttrycket. För dess finurlighet, för uppfinningsrikedomen, för hantverket, för det vackras skull. Eller för den energi som sänds ut från verket, ut till omgivningen. Vi kan drabbas av färgglädjen i tavlan, av storordens styrka i poesin, av intensiteten och ursinnet i konserten. Eller av slutrepliken i filmen eller teaterstycket som får allt att falla på plats.

Och ytterligare dimensioner. För kulturen och konsten ska även förarga, uppröra, ställa frågor till betraktaren, peka på samhällsproblemen, ge ett nytt perspektiv ur någon annans horisont. Dessutom lära ut och ge oss en lektion i historia, utveckling och förändring över tid och mana på oss att göra om och göra rätt.

Att skapa ett kulturprojekt och lära tillsammans med en grupp barn, en klass i skolan eller tillsammans i en förening är stort, riktigt stort! Vilken fröjd att få vara både påhittare, uppfinnare och kreatörer samtidigt och i gemenskap med varandra.

Stegen av diskussion om vad och hur och varför. Att få prata, dela ny förståelse och insikter med varandra. Och experimenterande, nya färdigheter och kunskaper som förankras i tanke, kropp och känsla. Kulturgodis, delaktighet, gemenskap och lärande tillsammans gör gott i dig, i mig, i oss alla!

så måla era dukar
så skriv era böcker
så ge ut era skivor
så spela in era filmer
ni kan aldrig röra vid skönheten
jag upplever
Av Bruno K. Öijer

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.