Umeå

Inga nya skrytprojekt – prioritera omsorger och skola

Kulturhuset Väven i Umeå
Kulturhuset Väven - ett av de värsta skrytprojekten i Umeå. Foto: Ann Widmark / Umeå kommun
Davis Kaza
Publicerad i
#179
Lästid 2 min

De styrande i Umeå kommun har länge agerat som om det fanns hur mycket pengar som helst. Detta har lett till satsningar på en rad skrytprojekt. Och illa skötta upphandlingar.

Låt oss nämna Väven och hela Kulturhuvudstadsåret. Vi vill även fästa blickarna på överdrivet dyra projekt som badhuset Navet och ny-färjan mellan Umeå och Vasa. Men även på alla idrottsanläggningar som kommunen hyr (dyrt) av privata företag. Vi glömmer inte heller den amatörmässiga upphandlingen av Lundabron som ursprungligen skulle kosta 46 miljoner men som kom att kosta skattebetalarna i Umeå hela 157 miljoner!

Låt oss fortsätta: De styrande har skaffat sig både vänorter och samarbetsorter som de kan besöka. En av dessa ”besöksorter” utgörs av semesterparadiset Seychellerna! Tre av dem ligger i Kina, en i Mexiko och en i Japan.

Evenemangsarena – nästa skrytprojekt?

Nu har både S och M öppnat för nästa skrytprojekt – en evenemangsarena! Tunga aktörer inom näringslivet har pekat ut den gamla bangården som en tänkbar plats för en sådan. Arbetarpartiet anser att en evenemangsarena vore en helt felaktig prioritering – för Umeå kommuns del.

Vi motsätter oss inte att privata aktörer bygger och driver en evenemangsarena. Men erfarenheten visar att då privata aktörer tar initiativet till sådana projekt riskerar stora delar av notan att hamna i knät på skattebetalarna.

Vår försiktighet beror på de långsiktiga ekonomiska problemen. Dessa handlar om att andelen arbetande som betalar skatt minskar i förhållande till barn, elever och äldre som behöver kommunal service. Vi har även pekat på lågkonjunktur med inflation, höjda räntor och arbetslöshet.

Förändring krävs

Det är uppenbart att det krävs en förändring: Ett slut på skrytprojekt, dåliga upphandlingar och ”besöksresor”. Kommunen måste prioritera de lagstadgade basverksamheterna som skola, omsorger samt underhåll av gatu- och fastighetsbeståndet. För detta krävs en krismedvetenhet.

Och den gamla bangården borde användas till att bygga fler bostäder – inte en evenemangsarena.

Davis Kaza

Redaktör

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.