Inrikes

En trumpifierad valrörelse – med udden mot invandrarna

Det är svårt att inte dra paralleller mellan de svenska riksdagspartiernas utspel och den typ av utspel som präglade Donald Trumps valkampanj 2016. Foto: Josefin Häggbom
Davis Kaza
Publicerad i
#179
Lästid 3 min

Aldrig har en svensk valrörelse varit så amerikaniserad som årets. Men det räcker inte med att beskriva valrörelsen som amerikaniserad i allmänhet. Valrörelsen har blivit trumpifierad. Detta genom en rad såväl ovetenskapliga som juridiskt tvivelaktiga utspel från Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna – men även från Socialdemokraterna.

Låt oss redovisa dessa utspel:

  • SD vill att samhället ska ”sluta dalta” med brottslingarna. Som en del i detta vill partiet döpa om Kriminalvården till ”Straffverket”.
  • SD vill även införa samhällstjänst för barn i ”statusnedbrytande syfte”. Barn så unga som nio år ska kunna dömas att exempelvis plocka fimpar eller sanera graffiti i sina egna områden, vilket SD tror ska ha en ”förminskande” effekt.
  • M vill ADHD-testa alla barn i utsatta områden. Syftet är att kunna medicinera fler, vilket M anser kommer att minska gängkriminaliteten!
  • KD vill ha skärpta inre utlänningskontroller – alltså inne i Sverige och inte vid gränsen – där polisen ska kunna dna-testa de personer som kontrolleras.
  • L vill språktesta alla tvååringar som inte går i förskolan. Om barnen ligger efter språkmässigt ska föräldrarna åläggas att sätta dem i förskola. Om så inte sker kan det utgöra en grund för tvångsomhändertagande!
  • S vill ha obligatorisk (men inte tvingande!) förskola från tre års ålder för barn till nyanlända.

Kommentarer

Medan SD:s utspel till stor del handlar om primitiv ”signalpolitik” finns det något djupare, och farligare, i utspelen från M, L och S. Utspel som handlar om brottslighet brukar handla om att statens ”hårda” delar – polis, militär, rättsväsende – ska bli hårdare. Straffen ska bli längre, polisen ska få utökade befogenheter, o s v. Det nya med utspelen från M, L och S är att dessa partier även vill omvandla statens ”mjuka” delar, som sjukvård och förskola, till att bli hårda även de. De siktar också in sig på invandrare på ett sätt som i vissa fall både saknar vetenskaplig grund och är väldigt tveksamt juridiskt sett.

Spelar extremisterna i händerna

Utspelen från M, KD, L, SD och S riskerar att ytterligare splittra det svenska samhället genom sin udd mot invandrare och boende i utsatta områden. I början av 2022 framkom att det pågick en internationellt organiserad hetskampanj mot socialtjänsten i alla Sveriges 290 kommuner. Kampanjen byggde på lögnen att den svenska socialtjänsten kidnappar och hjärntvättar barn till muslimska föräldrar. Bakom kampanjen stod islamistiska extremister med kopplingar bland annat till Muslimska brödraskapet. Syftet var att underminera förtroendet för det svenska samhället – och att genom detta öka stödet för sin egen extrema tolkning av islam.

Moderaternas utspel om att ADHD-testa och medicinera barn i utsatta områden och Liberalernas hot om att tvångsomhänderta tvååringar som ligger efter språkmässigt om föräldrarna vägrar sätta barnen i förskola kommer att drabba invandrare – varav många är muslimer. Detta spelar Muslimska brödraskapet i händerna och har redan utnyttjats av det islamistvänliga partiet Nyans som ett sätt att värva röster.

Det är svårt att inte dra paralleller mellan de svenska riksdagspartiernas utspel och den typ av utspel som präglade Donald Trumps valkampanj 2016. Kärnan i Trumps kampanj gick ut på att vara hård – mot invandrare från Mexiko, mot terrorister och mot knarksmugglare. Och ingen glömmer hans utspel om att bygga en mur mot Mexiko – som Mexiko skulle få betala för!

Svik inte två miljoner utlandsfödda

Detta understryker vikten av att rösta emot blocket bestående av M, SD, KD och L. Allt annat vore att svika de två miljoner utlandsfödda – och deras barn. Kristerssons block riskerar att driva 100 000-tals muslimer i armarna på Muslimska brödraskapet och partiet Nyans. Den redan misslyckade integrationspolitiken skulle i ett sådant läge riskera att kapsejsa totalt.

Att sedan sossarna hakat på understryker behovet av att trappa upp kampen mot en regering ledd av Magdalena Andersson efter valet.

Davis Kaza

Redaktör

Lämna en kommentar