Miljö och klimat

Varmaste och blötaste vintern som uppmätts i Nya Zeeland

Nya Zeeland har genomgått den varmaste och blötaste vinter som hittills uppmätts i landet. Foto: Simon Sees (CC BY 2.0)
Göran Sandberg
Publicerad i
#180
Lästid 1 min

Nya Zeeland har genomgått den varmaste och blötaste vinter som hittills uppmätts i landet. För månaderna juni, juli och augusti 2022 var medeltemperaturen 9,8 grader. Detta enligt Nya Zeelands nationella institut för vatten och atmosfärisk forskning (NIWA).

Den siffran ligger 1,4 grader över medeltemperaturen för perioden 1981-2010. En meteorolog beskrev det som ”moder jords sätt att uttrycka att hon har feber”. Detta är det tredje året i rad som temperaturrekordet har slagits. Förra vintern låg temperaturen på 1,3 grader över medeltemperaturen. De sex varmaste vintrarna som uppmätts i Nya Zeeland har alla inträffat sedan 2013.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.