Kultur

”The Coal Miner’s Daughter” har gått ur tiden

Countrydrottningen Loretta Lynn blev 90 år

Countrysångerskan Loretta Lynn avled den 4 oktober vid en ålder av 90 år.
Veckans Nyheter
Publicerad i
#181-182
Lästid 2 min

Den amerikanska countrysångerskan och låtskrivaren Loretta Lynn har avlidit vid en ålder av 90 år. Lynn har under sin karriär flera gånger toppat världens countrytopplistor med sina låtar, och dessutom tilldelats 18 Grammyutmärkelser under åren.

Hon föddes som Loretta Webb den 14 april 1932 i ett litet avlägset kolgruvesamhälle i delstaten Kentucky, och var näst äldst i en skara om åtta syskon. Lorettas far jobbade som gruvarbetare och Lorettas barndom präglades av extrem fattigdom. Hon växte upp i en timmerstuga med ett enda rum. Hon sov på golvet tillsammans med sina syskon tills hon var nio år gammal.

Ett av många smeknamn Loretta fick under sin långa karriär var för övrigt ”The Coal Miner’s Daughter”. Endast 15 år gammal gifte hon sig med den 21-åriga managern och talangscouten Oliver Lynn. Äktenskapet blev väldigt stormigt. Maken var alkoholist, ständigt otrogen och våldsam. Ändå var paret gifta fram tills maken gick bort 1996 och de fick sex barn tillsammans. Hennes make spelade också en avgörande roll i att utveckla hennes musikaliska talanger.

Loretta Lynn slog igenom på allvar 1960 med låten ”I’m a Honky Tonk Girl”, och det gav henne ett kontrakt med skivbolaget Decca 1962.  Hennes absoluta storhetstid som artist kom att vara under 1960- och 70-talen då hon spelade in i snitt fyra album per år. Loretta har genom åren gjort många samarbeten i duetter med andra kända countryartister. Dolly Parton, Patsy Cline, Conway Twitty och Tammy Wynette för att nämna några. Patsy Cline var för övrigt en av Lynns största idoler.

1980 kom filmatiseringen av hennes självbiografi ”Coal Miner’s Daughter”, med Sissy Spacek i huvudrollen som Loretta Lynn och Tommy Lee Jones som hennes make Oliver. Spacek tilldelades en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll och filmen fick totalt sju nomineringar.

Förutom ovan nämnda ”I’m a Honky Tonk Girl” är Lynn även känd för låtar som ”Don’t Come Home a’ Drinkin’ (With Lovin’ on Your Mind)”, ”Fist City”, ”After the Fire Is Gone” samt självbiografiska ”Coal Miner’s Daughter”. Låttexterna handlade ofta om trasiga relationer och brustna hjärtan. Under sin långa karriär (1960–2021) lyckades hon ha hela 16 singelettor på den amerikanska countrylistan. Under 2017 drabbades Lynn av en stroke och tvingades ställa in alla framträdanden. Hennes sista album släpptes 2018 med titeln ”Wouldn’t it be great”.

Loretta Lynn somnade in den 4 oktober 2022 vid en ålder av 90 år.

Rock-Frasse

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.