Politiska rapporter

Strejk för högre löner i Frankrike 

Facklig demonstration i Paris
Demonstrationen i Paris den 18 oktober. Foto: Aplutsoc.org
Frank Pettersson
Publicerad i
#181-182
Lästid 2 min

En strejkrörelse för högre lön utvecklar sig i Frankrike. Tidningen Le Monde rapporterar att strejkande arbetare tisdag 18 oktober genomförde massmöten runt om i landet. Arbetarna kräver högre lön som ett svar på den stegrande inflationen. Krav på 10-procentiga löneökningar har förts fram. 

Enligt Inrikesministeriet deltog 107 000 personer i demonstrationer runt om i landet, varav 13 000 i Paris. Enligt fackföreningen CGT, som låg bakom demonstrationerna, deltog så många som 300 000 runt om i landet och uppåt 70 000 i Paris. Nyhetsbyrån Reuters beräknar att ungefär hälften av den regionala tågtrafiken drabbades av strejken.

Strejken den 18 oktober förstärkte den strejkrörelse som pågått vid de oljeraffinaderier och depåer som drivs av den statliga energijätten TotalEnergies de senaste tre veckorna. Denna rörelse har inneburit allvarliga störningar i bränsledistributionen över hela landet. En fjärdedel av bensinstationerna i landet upplever brist på bränsle.

Protesterna pressar den franska regeringen

Den franska regeringen har redan använt sig av särskilda rekvisitionslagar för att beordra en del av arbetarna vid bränsledepåerna att återvända till jobbet. Men detta har istället ytterligare ökat kampviljan och ilskan hos fackföreningarna. Samtidigt är andra delar av regeringen beredda att göra eftergifter till de strejkande. Inrikesminister Gerald Darmanin har bland annat uppmanat arbetsgivarna att öka lönerna där det är möjligt.

Hösten och vintern kan komma att präglas av fler konflikter. President Emmanuel Macron är fast besluten att driva igenom en höjning av pensionsåldern i Frankrike från dagens 62 år till 64 eller 65. När Macron försökte driva igenom pensionsreformerna 2019 ledde detta till en av de längsta strejkrörelserna i Frankrike på decennier. Mycket pekar alltså på att det blir en konfliktfylld höst.

Lämna en kommentar