Umeå

Fler rapporter från valdagen den 11 september

Veckans Nyheter
Publicerad i
#181-182
Lästid 4 min

Vi har tidigare beskrivit hur Arbetarpartiet hör till de få partier som upprätthåller traditionen av att dela ut valsedlar utanför vallokalerna på valdagen. Här kommer ytterligare ett antal berättelser från valdagen.

Jag fick stå som en kuf bland bilarna!

Kom till min vallokal ca 08.00 och där möttes jag av två ur valpersonalen. En av dem tog emot våra valsedlar och gick in med dem. Själv fick jag inte gå in – det var nytt för i år. Lokalen hade två ingångar, den ena där jag stod och den andra i en nybyggd del längre bort. En del väljare gick fel som egentligen skulle till den andra ingången.

Jag parkerade min cykel och gjorde mig färdig för att jobba. Ställde mig en bit bort från ingången så att jag skulle nå de som kommer på trottoaren. På andra sidan var det en stor skolgård. Med en gång kom valpersonalen fram och sa att jag ska stå 15 meter bort för att så är det bestämt. Jag flyttade mig då en bit längre bort på trottoaren så att jag stod tydliga 15 m bort från ingången.

Men det dög inte. Med en gång påstod personalen att det är 15 meter från hela huset som gäller! Då skulle jag hamna antingen mellan bilarna på parkeringen och inte nå någon väljare, eller ute på den tomma skolgården där det inte kom någon under morgonen. Där skulle jag bli en staty och få se allt på långt håll.

Jag ringde till valcentralen direkt och ville byta ställe, för jag kände mig som en riktig kuf där jag stod mellan bilarna. Något byte blev det inte, utan istället kom en bil ut till mig från valcentralen och tog ett snack med den övernitiska valpersonalen. De fick höra att vad kommunens valnämnd upprepat sedan i juni var att utdelning av valsedlar skulle ske minst 15 meter från vallokalens dörr. Och om de inte höll med så fick de höra av sig till valnämndens ordförande.

Då gav valpersonalen med sig och vi såg till att jag fick en bra plats att stå på. Det kom en hel del trevliga personer som ville ha valsedlar blandat med ett positivt ord. 

/ Lena

Umeå Energi Arena

Ordförande kom ut och påpekade att vi skulle stå 15 meter från ingången. En sosse var dryg och kom fram och petade på mig/på vårt band och påpekade att det var samma färger som Nordkorea.

I övrigt mest positivt från andra partier.

/ Patrik

Ersängsskolan!

Vallokalen var välorganiserad. Det var bra skyltat och det fanns två funktionärer där som hänvisade folk till vart de skulle gå och om de kommit till rätt lokal. Det var några som fick vända i dörren och söka sig till rätt lokal. Mycket fint mottagande av mig och alla röstande. Folk var mycket trevliga och positiva. Fick dela ut valsedlar till några.

Det flöt på bra under hela dagen, inga köer. Kring lunch var det lite lugnare. Jag kom vid 8-tiden och gick in med våra valsedlar. Sedan stod jag ensam till kl 10, då det kom en kvinna från Socialdemokraterna. Hon och en kille bytte av varandra men de gav upp kl 16. Vi hade även sällskap av en från miljöpartiet i två timmar innan han gav upp. Jag blev själv fram till 20:00.

Det var en bra dag tycker jag, förutom en sak: kring 14-tiden kom en negativ och lite sur kille från ett annat parti och sa till mig att flytta mig ca två meter. Enligt honom stod jag för nära vallokalen. Jag svarade ”vad konstigt att ingen annan har haft problem med var jag står”. Men det är inga problem, jag är flyttbar, sa jag med ett leende. Han muttrade och gick iväg.

Det gick bra att stå hela dagen, vi hade tur med vädret!

/ Katarina

Rapport inne från Valcentralen

Min valdag år 2022 blev annorlunda än tidigare valår. I år var jag Arbetarpartiets ”fikatant” under valdagen. Dagen gick ut på att koka kaffe och te till alla som kämpade och stod ute och delade ut Arbetarpartiets röstsedlar. 

De blev ett bra teamarbete med personerna i ”servicebilarna” som körde runt och såg till att alla kunde erbjudas något varmt att dricka men även fylla på sitt energilager med lite frukt och godis.

Förutom att dela upp frukt och godis samt se till att termosarna kunde fyllas på och köras ut igen fick jag möjligheten att träffa många nya människor men även några jag träffat innan, inne på Arbetarpartiets lokal på Ålidhem. Jag hade en mycket trevlig dag eftersom vi faktiskt fick tid att dricka lite te och kaffe tillsammans och småprata emellanåt.

Telefonerna ringde en hel del under dagen och det var saker som behövde fixas och ordnas som låg utanför mitt ansvar. Men jag fick pga detta en större förståelse om vad som kunde gå fel och vad som inte fick gå fel en dag som denna. Jag fick även uppleva allt som var bra och positivt, som den fina gemenskap, kämparanda och den tacksamhet som finns inom Arbetarpartiet. 

Jag hade både en bra och intressant valdag, så tack för att jag fick möjligheten att vara med och hjälpa till!

/ ”Fikatanten”

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.