Internationellt

Iranska regimen riktar urskillningslöst våld mot demonstranter

Befolkningen i regionen Balochistan fortsätter att protestera - trots regimens brutalitet. Foto: Twitter
Göran Sandberg
Publicerad i
#181-182
Lästid 2 min

Den iranska religiösa diktaturen har slagit tillbaka mot proteströrelsen i landet med urskillningslöst våld. Säkerhetsstyrkorna är särskilt brutala mot minoritetsbefolkningarna i iranska Kurdistan och Balochistan.

Enligt olika människorättsgrupper är situationen i den kurdiska staden Sanandaj fruktansvärd. Staden har enligt uppgifter stängts ned från omvärlden och många befarar att en massaker pågår mot helt värnlösa människor. Även i staden Zahedan i regionen Balochistan uppges säkerhetsstyrkor ha utfört en massaker. Enligt studentorganisationen BSO Azad ska uppåt 100 människor ha mist livet och hundratals fler ha skadats. Men exakta siffror är svåra att få fram.

Den lokala internet- och mobiltrafiken har stängts av, vilket försvårar rapporteringen från både Kurdistan och Balochistan. Sedan protesterna inleddes beräknas över 200 människor fått sätta livet till, varav minst 20 barn. Åtskilliga hundra har skadats. Utöver detta har tusentals människor förts bort och fängslats.

I över en månad har det iranska folket med dödsförakt utmanat den islamistiska diktaturen och dess revolutionsgarde. Protesterna har svept över hela Iran efter att den kurdiska kvinnan Mahsa Zhina Amini greps av den iranska moralpolisen och blev så illa behandlad att hon senare avled. Protesterna mot det religiösa etablissemanget är den största utmaningen för den islamistiska republiken sedan dess tillkomst 1979. Det är oftast yngre människor som går ut på gatorna och visar sin avsky mot regimen. Särskilt unga flickor i skolåldern, som viftar med sina sjalar och tillsammans skriker ”död åt diktatorn” – syftande på högste ledaren ayatolla Ali Khamenei.

Regimen skyller protesterna på beväpnade kurdiska grupper, men också på amerikanska och israeliska motståndsgrupper. Det framgår allt tydligare att den unga generationen iranier inte accepterar det nuvarande patriarkala och teokratiska systemet. De unga är till och med beredda att dö för att få en förändring till stånd.

Lämna en kommentar