Politiska rapporter

Manifestation i Umeå till minne av Kristallnatten 1938

Manifestation på Kristallnatten
En tapper skara hade samlats för att lyssna till Tommy Ringart den 9 november. Foto: Marie Salomonsson
Davis Kaza
Publicerad i
#183
Lästid 2 min

Onsdagen den 9 november hölls en manifestation i Umeå till minne av de judar som föll offer för den s.k. Kristallnatten i Tyskland 1938. Trots regn, snö och rusk kändes en stark sammanhållning mellan alla som slutit upp. Både på Rådhustorget och på det efterföljande mötet på Umeå Folkets Hus.

Natten mellan den 9-10 november 1938 trappade nazisterna i Tyskland upp våldet mot judarna. Senare följde Förintelsen då sex miljoner judar mördades. Årliga manifestationer till minne av de judar som föll offer för Kristallnatten brukar hållas på en rad orter runt om i Sverige. De senaste två åren har manifestationerna i Umeå skett digitalt, men nu var det alltså åter dags att inta torget.

Tommy Ringart, ordförande för Föreningen Förintelsens Överlevande i Sverige, höll tal på torget och berättade om sina föräldrars öde på eftermötet. Ringart är barn till Jakob och Hanna Ringart som båda kom till Sverige 1945 efter att ha överlevt Förintelsen. De överlevde bland annat Auschwitz och slavarbete i Tyskland.

Ringarts budskap var att vi aldrig får låta det som hände i Tyskland hända igen. Samtidigt underströk han att det finns så hotfulla inslag i dagens situation i Sverige att han är glad att hans far, som alltså överlevde Förintelsen, slapp uppleva dessa.

Syftet med manifestationen på Kristallnatten i Umeå var dubbelt. Dels att högtidlighålla minnet av alla miljoner judar som föll offer för nazismen. Dels att pressa tillbaka den växande antisemitismen i Sverige idag. Bakom arrangemanget stod Centerpartiet, Socialdemokraterna, Moderaterna, Liberalerna, Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Arbetarpartiet.

Arbetarpartiet startar kampanj mot högerextremism och rasism

För Arbetarpartiet utgjorde manifestationen den 9 november en del i ett långsiktigt arbete mot högerextremism och rasism. Nästa steg i detta arbete togs lördagen den 19 november. Detta i form av ett appellmöte med flygbladsutdelning och namninsamling på Rådhustorget i Umeå.

– De grupper som vi, i första hand, vänder oss mot är Nordiska motståndsrörelsen (NMR) och Alternativ för Sverige (AfS), säger Jan Hägglund, ordförande i Arbetarpartiet.
– Lördagen blev bra. Vi var nio medlemmar som deltog, och vi värvade en ytterligare medlem direkt på torget – en kille från Indien.
– Alla som vill bekämpa rasism och högerextremism är välkomna att delta i vår kampanj, avslutar Jan Hägglund.

Davis Kaza

Redaktör

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.