Partinytt

Partinytt vecka 46

Veckans Nyheter
Publicerad i
Lästid 4 min

Mån-sön 14-20 november

1. Kampanj mot högerextremister och rasister

Vi har ett framgångsrik val, och en likaså framgångsrik kongress, bakom oss. Nu måste vi börja verkställa det vi beslutade om på kongressen. En av flera viktiga beslut handlade om att sjösätta en kampanj riktad mot högerextremister och rasister som börjar vädra morgonluft efter Sverigedemokraternas framgångar. Kampanjen riktar sig till alla – men vi kommer speciellt att försöka nå ut till ungdomar och unga vuxna via skolor och universitetet. Vår första höjdpunkt i denna kampanj utgjordes av Kristallnatten onsdagen förra veckan. Nu på lördag går vi vidare genom att bland annat arrangera ett möte på Rådhustorget. Det bästa är om så många som möjligt kan delta i församlingen på partilokalen 12.00 då vi går igenom upplägget.
Förberedelse. Läs vår VK-blogg från i torsdags (klicka här). Det fanns alltså två aktivister från Alternativ för Sverige (AfS) nere på Rådhustorget i onsdags. De spionerade på manifestationen till minne av de judar som föll offer för nazismen i Tyskland på Kristallnatten 1938.

2. Kongressbeslut att vidareutveckla Nya Arbetartidningen

Ett annat viktigt beslut från Arbetarpartiets sjätte kongress handlade om hur vi ska vidareutveckla Nya Arbetartidningen. Huvudinslaget på veckans medlemsmöten (onsdag och torsdag) blir att göra just detta. Vissa kommer att skriva artiklar för tidningens nästa nummer. Andra kommer att återvärva prenumeranter vars tidningsprenumeration har gått ut. Vissa av de artiklar som måste skrivas hämtas naturligtvis ur veckans nyhetsflöde:

3. Ur veckans nyhetsflöde

a) Den nya regeringens budget har presenterats under veckan som gick. Det finns givetvis saker att kommentera. Men det som är mest anmärkningsvärt i den nya regeringens första budget är avsaknaden av politisk profil. De stora vallöftena, som gjorde att SD+M+KD+L vann valet, lyste med sin frånvaro. I valrörelsen lovade SD att sänka dieselpriset med tio kronor och bensinpriset med 6,50. Moderaterna lovade bland annat att sänka både dieselpriset med 5 kr. Av detta bidde det knappt en tumme. Bensinen sänktes med 14 öre och dieseln med 41 öre. Chefen för den borgerliga tankesmedjan Timbro skrev följande: ”Budgeten hade lika gärna kunnat presenterats av en S-regering”.

b) Det har länge rått en spänd förväntan i USA inför det så kallade mellanårsvalet (midterm elections). De flesta trodde att de republikanska kandidaterna, varav många fått uppbackning av Donald Trump, skulle vinna en brakseger över den sittande amerikanske presidenten Joe Bidens parti ”Demokraterna”. Av detta blev dock intet. Visserligen ser ”Republikanerna” ut att vinna representanthuset (den viktigaste av kongressens båda kamrar). Men inte alls med den stora marginal som förväntades. Och Demokraterna behåller kontrollen över senaten (den andra av kongressens båda kamrar). En sak som särskilt ska noteras är att Donald Trumps engagemang för många av de republikanska kandidaterna verkar ha haft en negativ effekt för republikanerna som helhet. Samtidigt blir det allt tydligare att Floridas guvernör, Ron DeSantis, har seglat upp som en allvarlig konkurrent till Trump när det gäller vem som ska bli det republikanska partiets presidentkandidat 2024. Mellanårsvalet kan komma att bli början till slutet när det gäller Trumps järnhårda grepp om Republikanerna.

4. Val till våra uppdrag i styrelser och nämnder

Efter valet till Umeå kommunfullmäktige uppnådde vi en förhandlingsframgång. Dels lyckades vi förbättra den ekonomiska situationen för alla mindre partier i förhållande till de stora. Detta gynnar bland annat AP, KD och L. Dels erhöll vi tre (3) uppdrag i kommunala styrelser och nämnder. Det handlade om poster som ersättare i Kommunstyrelsen, Äldrenämnden och Gymnasienämnden.
På grund av arbetet med kongressen och manifestationen på Kristallnatten har valen till dessa uppdrag hamnat i skymundan. Kommunens deadline gjorde att Partistyrelsen behövde besluta om och lämna in våra namn till kommunen med kort varsel under förra veckan. Därför presenterar vi förslagen i efterhand. Det handlar dock inte om några märkvärdigheter. Partistyrelsen, Kontrollkommissionen och Revisionen var eniga om följande namn:
* Ersättare i Kommunstyrelsen: Jan Hägglund
* Ersättare i Äldrenämnden: Tomas Westerström
* Ersättare i Gymnasienämnden: Marika Atlegrim

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.