Nöje

Hjälp mig inte!

William Spetz och Sven Björklund
William Spetz och Sven Björklund har gjort en väldigt rolig vårdcentralskomedi tillsammans. Foto: Sara Borgström / Pressbild
Kerstin Jonsson
Publicerad i
#183
Lästid 1 min

Mellan den 24 september och 16 oktober spelades William Spetz och Sven Björklunds pjäs ”Hjälp mig inte” på Idun-teatern i Umeå. Pjäsen har kallats för en ”mörk vårdcentralskomedi”. Jag kan inte annat än hålla med.

Det är fredag. Patienten Marcus (William Spetz) har kommit till vårdcentralen i hopp om att fasa ut sin ångestdämpande medicin, och i stället börja med terapi. Han möter allmänläkaren Lennart (Sven Björklund) som tycker att samtalsstöd inte är en speciellt bra idé. Snarare borde Marcus öka dosen antidepressiva. Marcus protesterar och säger att han inte kan gå omkring och bara sova. Men läkaren tycker att han ska lugna ner sig och tänka över saken.

Det uppstår irritation från båda och de kommer inte överens. När läkartiden går mot sitt slut urartar besöket till en bisarr tragikomisk och komplicerad after work som avslutas med vin och räkor.

Manuset är fiktivt men berättelsen är inspirerad av Spetz och hans närmaste vänners personliga erfarenheter. Det är smärtsamt välbekant för den som dansat runt i vårdapparaten. Och väldigt roligt.

Lämna en kommentar