Inrikes

Hyresföretagen kräver stora hyreshöjningar

Det är inte bra, speciellt inte för lågavlönade

Hyresgästföreningen håller tal
Fastighetsägarna har krävt hyreshöjningar på runt 10 procent. Hur ska lågavlönade ha råd att bo? Foto: Elin Lilja / Hyresgästföreningen
Helené Rönnholm
Publicerad i
#183
Lästid 3 min

2023 års hyresförhandlingar mellan Hyresgästföreningen och de hyresvärdar som företräds av Fastighetsägarna, har pågått sedan slutet av september i år. Fastighetsägarnas besked till hyresgästerna är följande:
– Räkna med en hyreshöjning på omkring 10 procent.

Fastighetsägarna har även hotat med att om processen drar ut på tiden så kan höjningen bli retroaktiv, vilket kan innebära chockfakturor för svenska hyresgäster. Erik Elmgren, förbundschef för Hyresgästföreningen, riktar hård kritik mot de rekordhöga hyreskraven som Fastighetsägarna ställt.
– Det är orimligt att tro att det finns marginaler hos hushållen för att klara de nivåer som de nu siktar mot, säger Elmgren till Aftonbladet.

Tidningen Hem & Hyra har sammanställt en lista över de förslag som hittills kommit in, och enligt tidningen siktar bostadsbolagen runt om i Sverige på kraftiga hyreshöjningar runt 10 procent. I Stockholm har Fastighetsägarna, som företräder en rad privata hyresvärdar, föreslagit en hyreshöjning på 9,5 procent. Hyresgästföreningen har lagt ett motbud på 2,4 procent. Men redan en höjning på 2,4 procent skulle, enligt Hyresgästföreningen, vara den högsta höjningen i Stockholms stad på tio år. Fastighetsägarna har sagt tvärt nej och kallar budet för ”ett hot mot hyresrättens framtid”.

Det är inte bara i storstadsområdena som bostadsbolagen kräver kraftigt höjda hyror. Några exempel:

  • I Boden vill Fastighetsägarna höja hyrorna med 10,8 procent.
  • I Västsverige och Småland ligger kraven kring 10 procent.
  • I Örnsköldsvik har Fastighetsägarna krävt höjningar med 10,2 procent.

Fastighetsägarna motiverar sina krav med att de utgår från en modell för att räkna ut hyror som man tidigare kommit överens om med Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta (den organisation som samlar de kommunala bostadsbolagen). Fastighetsägarna hävdar att om de enbart skulle titta på vad som hänt under 2022 skulle hyreshöjningarna behöva landa på mellan 20-25 procent.

Läget i förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna är låst. Därmed riskerar det hela att bli en utdragen process som riskerar att leda till att bostadsbolagen tar ut hyreshöjningarna retroaktivt. Så, inte nog med att boende i hyresrätt riskerar kraftigt höjda hyror så finns det alltså risk för ytterligare en smäll i form av retroaktiva höjningar.

Att hyresföretagen nu kräver stora hyreshöjningar kommer innebära en ekonomisk omöjlighet för många. Detta drabbar främst lågavlönade. Hushåll som redan idag kämpar för att ha råd att bo. Att chockhöja hyrorna för redan pressade hyresgäster, i det läge vi befinner oss i, kommer få förödande konsekvenser för många. Lågkonjunkturen är ett faktum, priset på mat och el har ökat markant. Det kommer innebära en ekonomisk omöjlighet för väldigt många.

Jag anser att detta är oansvarigt, skamlöst rent ut sagt. Segregationen och utslagningen kan komma att nå nya höjder. Är det verkligen så vi vill att det ska vara att leva i Sverige…

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.