Internationellt

Kurder i Sverige ger sin syn på den turkiska regimens anklagelser om terrordådet i Istanbul

Minnesplats för terrordådet i Istanbul
Turkiets president har skyllt terrordådet i Istanbul på den kurdiska organisationen PKK. Foto: Kurmanbek / Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
Veckans Nyheter
Publicerad i
#183
Lästid 4 min

Terrordådet i den turkiska staden Istanbul den 13 november krävde sex människors liv. 81 personer skadades. Turkiets president Erdoğan har anklagat den kurdiska organisationen PKK för att ligga bakom dådet. Nya Arbetartidningen har talat med ett antal kurder i Sverige om hur de ser på den turkiska regeringens anklagelser.

Den fråga vi ställt är om personerna, i sin egenskap av kurder, tror att Erdoğans påståenden är sanna. De svarande har alla fått löfte om att vara anonyma. Det är totalt tolv personer som svarat på frågan, varav majoriteten är kvinnor. Alla svarande har sina rötter i Irak eller Iran.

Person 1:

– Nej, Erdoğan vill bara skylla på kurderna för att han inte vill att kurderna ska få ett eget land.
– De vill smutskasta Sverige och kurderna. Jag tror att det är Turkiet själv som ligger bakom det hela. Och att det har med Sveriges Natoansökan att göra.

Person 2: 

– Nej. Turkiet vill att alla länder ska tro att kurder är terrorister och de gör allt för att kurderna inte ska få ett eget land. För att de vet om kurderna får ett eget land kommer de bli så självständigt och att de är jätteduktiga på sitt försvara sitt land.

Den gripna kvinnan. Foto: TikTok

Person 3:

– Nej, Erdoğan vill att Sverige ska lämna ut kurder för att de är terrorister, för att Sverige ansökt om ett medlemskap i Nato. Det är Turkiet som ligger bakom attentaten. Eftersom det här hände i samband med Sveriges Natomedlemskap. 

Person 4:

– Jag vet inte!

Person 5:

– Nej. Detta var ett sätt för att Turkiet ska få Sverige att vilja skicka tillbaka PKK-kurder till Turkiet. Att Turkiet vill bevisa för alla att kurder är terrorister. Turkiet har aldrig gillat kurder.

Person 6: 

– Nej, det där är bara skitsnack! 

Person 7:

Personligen tror jag att det där terrordådet var planlagt. Väldigt passande att det inträffar kort efter att Sveriges statsminister varit på besök i Turkiet och man har pratat om att Turkiet ännu inte godkänt att Sverige ska vara med i Nato.
– Turkiet vill att Sverige bojkottar allt som har med kurder att göra. 

Person 8:

– Han måste ha bevis och kan inte anklaga folk för dådet. Kurderna är ett fredlig folk. Sedan hur vi har blivit behandlade av omvärlden är inte acceptabelt. 
– När Olof Palme dödades sa turkarna att kurderna har mördat honom, vilket blev en hel svensk man anklagat för. 

Person 9:

– Mitt svar på detta påstående är sant, för att det påverkar Turkiet ekonomi det är många turister besöker Istanbul.      

Person 10:

– Mycket om inte alla problem i Turkiet har skyllts på kurderna. Jag tror vilken medelmåtta som helst är vettig nog och se igenom en människa som alltid skyller ifrån sig. Detsamma gäller Erdoğan och deras regering.
– Mycket av Turkiets ekonomi beror på turismen, vore det inte för det och att Turkiet vill vara en del av EU så skulle han säkert slakta alla kurder. Är du inte kurd så kanske du tycker att det är och ta i att jämföra Erdoğan med Hitler men jag tror endast kurder kan förstå vad jag egentligen menar.
– Kurderna har plågats av Turkiet i flera årtionden, Erdoğan är inte den första och han kommer inte att vara den sista, tyvärr. Många kan driva om att vi inte har något land, som urbefolkningen i USA. Columbus visste att indianerna fanns där, han hade inte upptäckt ett land där ingen hade satt sin fot.
– Samma gäller Erdoğan/Turkiet, dom vet, och det viktigaste är att VI vet att DOM vet. Vi är fredliga människor och delar gärna med oss men behöver vi försvara oss så kommer vi att göra det.

Person 11:

– Det stämmer inte att denna kvinnan ska vara en kurd och det avslöjar hennes utseende  som är absolut inte en kurd. Har denna kvinna avslöjat själv att hon är kurd? Ingen har hört henne och prata kurdiska.
– Detta anklagelse att detta handling är gjort av en kurd kvinna gör bara att turkbefolkningen och kurdbefolkningen i Turkiet blir osams och ovänner som kommer leda till många konflikter mellan de två grupperna. Detta anklagelser är väldigt oprofessionellt av Erdoğan. 
– Och vad menas med detta anklagelser att kurder är terrorister? Och vad vill han göra med en sådan uppgift att alla kurder är terrorister?
– Det är snart val igen detta är hans strategi att bli vald.

Person 12:

– Hon ser verkligen inte ut att vara kurd. En kurd kan se på sitt egna befolkningen och sen på henne och se att hon inte ser ut som en kurd. Jag tror att väldigt många som inte är kurd kan också se att hon inte liknar en kurd.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.