Kultur, nöje och vetenskap

Ukrainsk borsjtj till jul

En tallrik borsjtj
Ukrainsk borsjtj - en utmärkt soppa att laga inför julen. Foto: Marie Salomonsson
Leonid Rzhepishevskyi
Publicerad i
#183
Lästid 3 min

Ukrainsk borsjtj till jul är lösningen på alla problem. Du behöver bara spendera en och halv timme till att laga mat och efter det kan du träffa familjen, underhålla gäster, tända ljus och ha en lugn vecka utan att oroa dig för vilka rätter du ska ha på julbordet.

Allt är enkelt. Vi behöver en stor gryta med en volym på 8 till 10 liter. Vi måste även köpa det nödvändiga för tillagning av borsjtj:
1 kg potatis (kostar ca 12 kr)
1 kg vitkål (kostar ca 20 kr)
1 kg rödbetor (kostar uppåt 25 kr)
1 kg morötter (ca 20 kr)
5 gula lökar
En vitlök
4 matskedar tomatpuré
Färsk dill eller persilja
200 g vita bönor
Ca 1 kg kött av valfri sort (kostar mellan 60-70 kr)

1. Blötlägg bönorna kvällen före. Vi ser till att täcka bönorna med två eller tre gånger så mycket vatten som bönor.

2. På morgonen lägger vi tärnat kött, tillsammans med bönorna, i 3 liter kokande vatten. Vi slänger även ned två lökar och tre hela morötter.

3. Tillsätt hälften av rödbetorna, skurna i strimlor. Resterande rödbetor samt tre morötter river vi grovt med ett rivjärn.

4. Vi skalar potatisen och skär den i enhetliga kuber med en sida på högst 20 mm. Vi lägger också potatisen i grytan.

5. Medan det hela kokar ska vi ta fram stekpannan. Hacka resterande lök och stek tills den är gyllenbrun. Tillsätt de hackade morötterna och rödbetorna. Vi tillsätter även 4 matskedar tomatpuré. Sjud lök och tomat på svag värme några minuter. Lägg det sedan i grytan.

6. Finhacka kålen och skär bort ”stammen”. Sedan lägger vi den i grytan.

7. Se till att vattnet i grytan täcker grönsakerna under hela tillagningen.

8. Tillsätt kryddor efter smak. Själv föredrar jag peppar och örtkryddor. Även svensk grillkrydda passar bra.

9. I slutet av tillagningen tillsätter du en hel, finhackad vitlök. Om du har färsk dill eller persilja kan du hacka detta och strö över din borsjtj efter att du tagit av grytan från plattan.

Nu har du 20 portioner utmärkt borsjtj! Du kan förvara den i kylen eller på balkongen. Värm upp portioner i mikrovågsugn eller i en liten kastrull efter behov. Om du inte har någon förvaringsplats kan du använda det klassiska ukrainska knepet att lämna kastrullen på spisen över natten i rumstemperatur och koka upp soppan på morgonen. För varje dag blir borsjtjen allt godare! Men glöm inte att koka upp soppan varje dag.

Borsjtj ska serveras med crème fraiche, som man rör ned i soppan, och mörkt, grovt bröd. I Ukraina lägger många en tunn bit saltat fläsksvål på brödet. Nu har du middagen klar under hela julveckan – för både familjen och eventuella gäster!

Lämna en kommentar