Politiska rapporter

Arbetare i protest på kinesisk jättefabrik

Kravallpolis drabbar samman med demonstrerande arbetare
Kravallpolis och demonstrerande Foxconn-anställda drabbar samman. Foto: Faksimil Youtube / The Guardian
Patrik Brännberg
Publicerad i
#184
Lästid 3 min

Enligt nyhetsbyrån Reuters har protester skakat företaget Foxconns största fabrik i Kina, som ligger i staden Zhengzhou. Klipp på en social media-plattform visar hur hundratals arbetare ropar slagord, slår sönder övervakningskameror och fönster samt river ned stängsel runt fabriken.

Foxconn tillverkar 70 procent av världens iPhone-telefoner och fabriken i Zhengzhou har ca 200 000 anställda (!). Företaget har sedan en längre tid drabbats av problem orsakade av hårda covid-restriktioner. Ett utbrott av covid i början på oktober gjorde att arbetarna isolerades och tvingades att stanna kvar på fabriken dygnet runt, där de arbetat, sovit och ätit. Många fabriker i Kina har använt sig av denna modell, som de kallar för ”closed-loop”, för att hålla produktionen igång under pandemin.

En arbetare vid Foxconn berättar hur mat för tusentals arbetare lämnades utanför dörren på områdets karantänsbyggnad. På Foxconn har matbrist och outhärdliga förhållanden, kombinerat med rädsla att själv smittas, gjort att tusentals anställda klättrat över stängslen och flytt från fabriksområdet. Foxconn själva hävdar att de anställda är fria att lämna om de vill. Vittnesmål från anställda tyder på att de anställda tvingas smita från fabriken nattetid. Brist på arbetskraft har hur som helst inneburit att produktionen på fabriken minskat med uppåt 30 procent under november.

De aktuella protesterna verkar ha sin grund i att Foxconn, tillsammans med lokala myndigheter, utlovat högre löner och bättre villkor för att få arbetare att stanna kvar vid fabriken – och för att kunna anställa nya. Dessa löften verkar inte ha uppfyllts. På videoklipp från protesten som sprids i sociala medier skanderar arbetarna ”Ge oss vår lön”. Andra arbetare säger att de tvingats att sova i samma sovsalar som covid-sjuka arbetskamrater och att de var osäkra på när de skulle få nästa mål mat. I ett klipp säger en arbetare att ”Foxconn aldrig behandlar människor som människor”. Andra klipp visar hur tårgas används mot de som protesterar och våldsamma sammandrabbningar mellan kravallpolis och demonstranter.

Hur omfattande protesterna varit är oklart. Efter bara några dygn försvann klippen på de protesterande arbetarna från sociala media. Reuters citerar källor som säger att bara en mindre del av nyanställda deltog i protesterna. Andra källor säger att protesterna kommer att göra det svårt för företaget att nå upp till sitt produktionsmål.

Det är värt att notera att Foxconn, som alltså producerar majoriteten av det amerikanska företaget Apples telefoner, har sitt huvudkontor i Taiwan – men den största delen av sin produktion i Kina. När det gäller uppfattningen att det är rätt att behålla anställda på fabrikerna dygnet runt och sedan skjuta tårgas mot dem om de protesterar, verkar den kinesiska staten kunna ta multinationella amerikanska och taiwanesiska företag i hand.

Lämna en kommentar