Partinytt

Partinytt vecka 49

Veckans Nyheter
Publicerad i
Lästid 4 min

Ingress
Detta Partinytt handlar om främst två saker: Vinterlägret i början på 2023 och de sista mötena och aktiviteterna under det för oss framgångsrika valåret 2022.

Vinterlägret 2023

Det är dags att lyfta blicken mot Vinterlägret lördag den 7 januari. Då ska vi berätta om Arbetarpartiets historia och, inte minst, om vår förhistoria.

Vår förhistoria börjar under perioden mellan de två världskrigen genom att en grupp personer emigrerade från Sydafrika för att slå sig ned i Storbritannien. Vi talar om 1930-talet. I sitt nya hemland utvecklades dessa personer ett fantastiskt arbete under andra världskriget. Men även efter kriget. Vår brittiska motsvarighet styrde staden Liverpool under åren 1983-87 (!). Det var vi som tvingade Torypartiet att avsätta (det ”oövervinnerliga”) högerspöket Margaret Thatcher! Detta genom en bojkottkampanj riktad mot en sällsynt orättvis skattereform i vilket 16 -18 miljoner britter deltog.

Idag är det nästan ingen som vet hur det gick till när grunden för vår politiska riktning lades i Sverige. Nu talar vi om åren 1972-73. Hur kunde vi växa så snabbt under 1970-talet; vilka var våra starka och svaga sidor; hur såg vårt förhållande till Socialdemokraterna och de olika kommunistiska riktningarna ut. Vad hände som tvingade oss att lämna den gamla organisationen och bilda Arbetarpartiet – vilket skedde den 16 mars 2010.

Oavsett om du sitter i partistyrelsen, är helt eller ganska ny som medlem eller är en sympatisör till AP har du med största sannolikhet inte hört dessa politiskt fördjupande och spännande historier om vår förhistoria och om Arbetarpartiets egen mer nutida historia.

Det är om detta som Vinterlägret kommer att handla lördag 7 januari.

Samling09.30 partilokalen
Vår förhistoria10.00 – 12.30, inledare Jan Hägglund
Lunch12.30 – 13.30
Arbetarpartiets historia13.30 – 16.00, inledare Davis Kaza
Efterord16.00
Hemfärd16.15

De sista mötena valåret 2022

Veckans tema: Hoten mot de demokratiska fri- och rättigheterna i Sverige
Under lång tid har vi betonat att världen befinner sig i en ny epok. Sedan 2012 har vi understrukit att dagens epok påminner om den epok som inleddes i samband med första världskrigets utbrott 1914. I samband med detta har vi betonat att jämvikten mellan länderna har rubbats. 1914 var det Storbritannien som inte längre kunde upprätthålla världsordningen. Idag är det USA:s världsordning som utmanas.

Men även jämvikten inom länderna har rubbats!

Ett exempel är stormningen av Kapitolium i USA i januari 2021. Ingen kunde förutse att en amerikansk president skulle hetsa en pöbel bestående av tiotusentals personer att angripa själva hjärtat för de demokratiska fri- och rättigheterna i USA. Detta hade aldrig kunnat ske om inte det hade skett en verklig maktförskjutning inom den amerikanska borgerligheten.

Även i Sverige har jämvikten rubbats och en maktförskjutning ägt rum. Dels har den socialdemokratiskt dominerade arbetarrörelsen tappat avgörande delar av sin ideologiska kompass och därmed blivit en politisk svans åt den traditionella borgerligheten. Dels har den svenska borgerligheten delats i två falanger i och med SD:s stora framgångar. Detta har rubbat jämvikten även inom Sverige. Denna maktförskjutning hotar rätten till jobb och tryggheten i ett välfärdssamhälle. Men nu hotas även de demokratiska fri- och rättigheterna!

Arbetarpartiet har inte stämt in i den kör som ropat om att samhället hotas av fascism (p.g.a. att regeringen är beroende av SD). Detta är en både ytlig och felaktig analys. Men inte desto mindre hotas även de demokratiska fri- och rättigheterna i Sverige. Vi ska utveckla detta tema i samband med veckans medlemsmöten.

* Inläsningsmaterial: NyA 183 ”Lag om utlandsspioneri inskränker yttrande- och tryckfriheten”,

Nästa vecka: Julfika, melodikryss och julblomman – onsdag 14 december för alla

Vi brukar avsluta varje år genom att samlas för att umgås under mer avslappnade former. Detta betyder att vi fikar (glöggen är alkoholfri) och tävlar – mer eller mindre – vänskapligt genom att (lagvis) fylla i melodikrysset. Vi delar också traditionsenligt ut den fina julblomma som kommunen ger Arbetarpartiet till en av våra medlemmar.

Till detta möte får man ta med sig släkt och vänner – men detta måste rapporteras i förväg så att vi har fika till alla!

OBS! Alla samlas på onsdag den 14 december kl 19.00. 

V Ä L K O M M E N !

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.