Politiska rapporter

USA: Joe Biden och Kongressen förbjuder strejk inom järnvägen

Joe Biden
Joe Biden utgav sig för att vara en "arbetarvänlig" president - undertecknar nu strejkförbud för järnvägsarbetare. Foto: Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0)
Veronica Nordenström
Publicerad i
#184
Lästid 2 min

Den 2 december undertecknade den ”arbetarvänlige” president Joe Biden en kongressresolution som använder lagar från 1920-talet för att förhindra järnvägsarbetarna i USA att gå ut i strejk. Resolutionen binder istället arbetarna till ett tillfälligt kollektivavtal som tecknades i mitten av september.

NyA har tidigare skrivit om hotet om strejk inom järnvägen i USA. I somras varslade facken 50 000 lokförare och godstrafikskonduktörer om strejk. I september förhandlade presidenten och kongressen fram ett tillfälligt avtal som avvärjde vad som skulle ha varit den första strejken inom järnvägen i USA på 30 år. Men alla var inte nöjda med detta avtal.

USA:s järnvägsarbetare, över 100 000 till antalet, är organiserade i tolv olika fackföreningar. Facken har förhandlat med arbetsgivarna om löner, sjukdagar, schemaläggning och rätten till semester under tre års tid. Det tillfälliga avtal som slöts i september godkändes av åtta fackföreningar. Men de övriga fyra fackföreningarna, som tillsammans representerar en majoritet av järnvägsarbetarna, accepterade inte avtalet. Skälet var att fackens krav på sju betalda sjukdagar inte hade tillgodosetts.

Detta innebar att en strejk hade kunnat inledas den 9 december. I detta läge klev Kongressen in. Genom att använda en lag från 1926 kunde Kongressen anta en resolution som binder järnvägsarbetarna till det tillfälliga avtalet från i september – i praktiken ett strejkförbud. Joe Biden, som kallat sig för en ”stolt arbetarvänlig president” och som säkrade sin presidentkandidatur med stöd från fackföreningarna, uppges ha varit direkt involverad i processen att utforma resolutionen.

Strejkförbudet motiveras med att en strejk allvarligt kunde ha skadat landets ekonomi och kostat uppåt två miljarder dollar om dagen. Samtidigt röstade Kongressen emot en resolution som hade garanterat sju betalda sjukdagar åt järnvägsarbetarna. Detta skulle ha kostat arbetsgivarna 321 miljoner dollar om året – eller motsvarande knappt två procent av deras årliga vinster.

Anmärkningsvärt är att även ”vänsterflygeln” inom Demokraterna i Kongressen, inklusive påstått ”progressiva” kongressledamöter som Alexandria Ocasio-Cortez och Ilhan Omar, röstade för strejkförbudet. Detta understryker behovet av att bygga upp ett självständigt arbetarparti i USA. Både Demokraterna och Republikanerna är i grunden arbetsgivarpartier.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.