Kultur, nöje och vetenskap

”Pitepojkar” – norrbottniskt gott till jul

Friterat anisbröd
"Pitepojkar" är ett gott friterat anisbröd som hör hemma på det norrbottniska julbordet.
Kerstin Jonsson
Publicerad i
#184
Lästid 2 min

Stora julbak var mera vanligt för 20 eller 30 år sedan – och längre tillbaka än så. Man gjorde stora degar och många sorter. Sju sorters kakor var vanligt på faten till jul.

Det var också vanligt med friterade bakverk. Ett exempel är klenäter, som förekom ofta till jul i södra Sverige. Här upp i norr friterade vi anisbröd, eller ”pitepojkar” som de kallades.

Idag har man förenklat bakningen genom att göra lussebullar och pepparkakor. Vissa gör lite julgodis. Knäck finns kvar och chokladbollar. Att baka småkakor har blivit populärt hos en del, så ibland läser man i tidningar om småfester där de dukat bordet med fat fulla med olika sorters kakor.

Nu inför den här julen vill jag slå ett slag för det friterade julbaket. Så här kommer ett recept på just ”pitepojkar” – ett måste till julen för norrbottningar (i alla fall för de som är av den gamla skolan). Pitepojkarna påminner om munkar men är annorlunda i form och smaksättning. Värm och sockra dem före servering. En friteringstermometer är en bra investering!

Receptet

Ingredienser (ger ca 60 pitepojkar)
100 g smör
5 dl mjölk
60 g jäst för söta degar
1 ½-2 msk anis
1 ½ dl strösocker
1 tsk salt
15 dl vetemjöl (800 g)
750-1000 g kokosfett till flottyrkokning

Så här gör du:
1. Smält smöret. Blanda det smälta smöret med mjölk och låt bli fingervarmt, ca 37 grader.
2. Finfördela jästen i en bunke. Häll på degvätskan och rör tills jästen löst sig.
3. Stöt anisen fint i en mortel.
4. Tillsätt socker, salt, anis och det mesta av vetemjölet till degvätskan. Arbeta degen blank och smidig. Jäs under duk ca. 45 minuter.
5. Ta upp degen och arbeta den smidig. Kavla ut den till en stor kaka på ca 60 x 45 cm och ½ cm tjock.
6. Sporra ut 8 cm långa och 3 cm breda bitar. Sporra två jack så det liknar kammar.
7. Hetta upp kokosfettet till 185-190 grader (det är här frityrtermometern kommer väl till pass!). Pröva med en liten degbit. Brödet ska stiga till ytan genast och snabbt ta färg. Vänd när de fått fin ljusbrun färg.
8. Lägg bröden att rinna av på hushållspapper. Vänd dem i socker före serveringen. Ska du frysa in ”pitepojkarna” ska de sockras efteråt. Värm dem då lite i ugnen så fastnar sockret bättre.

Lycka till med julbaket!

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.