Kultur, nöje och vetenskap

Kulturtips under julhelgen

Kvinna med popcorn och fjärrkontroll
Det finns mycket bra på både TV och bio under julhelgerna. Foto: Unsplash.com
Patrik Brännberg
Publicerad i
#184
Lästid 3 min

Jul- och nyårshelgerna är ett perfekt tillfälle att se lite bra filmer och tv-serier. Eller varför inte gå på bio (har du tur kanske någon generös släkting rent av gett dig biobiljetter i julklapp)? Här kommer några varierade tips på vad du kan se.

Wednesday

Wednesday Addams och en rad andra elever

Den som minns Familjen Addams (den gamla svartvita tv-serien) kommer ihåg Wednesday Addams som den lilla dottern med flätorna som brukade halshugga sin Marie Antoinette-docka. Nu har Wednesday kommit i tonåren och börjat high school. När några äldre killar mobbar hennes lillebror hämnas hon genom att släppa ned pirayor i bassängen där de övar simning. Tilltaget innebär att Wednesday relegeras från skolan och börjar på en internatskola för ungdomar med speciella förmågor. Även här har Wednesday svårt att passa in. I trakten kring skolan går dessutom en mördare lös – med eventuella kopplingar till Wednesdays föräldrar, Morticia och Gomez! Serien har på ett förtjänstfullt sätt tagit Familjen Addams skräckblandade och bisarra humor och introducerat den för en ny generation (serien är en enorm hit på Netflix). Det är lätt att se alla åtta avsnitt (varav fyra regisserats av Tim Burton!) i sträck.

Se hela säsongen på Netflix

Bild från filmen Avatar 2

Avatar: The Way of Water

Julens stora biopremiär är ett tre timmar långt återbesök på planeten Pandora i form av uppföljaren till Avatar från 2009. I den nya filmen tvingas hjälten från den första Avatar-filmen att flytta till en ny och söderhavsliknande miljö på planeten. Filmskaparna har byggt upp en imponerande fantasieggande marin värld – och just därför är detta en film som bör ses på bio. Annars känner man igen storyline och teman från den första filmen. För den som har kraft att bortse från stereotypa könsroller och de sedvanliga hollywoodska moralkakorna är detta definitivt en film att ta med tonåringen till.

SF Bio, under hela jul- och nyårshelgerna

The Death of Stalin

Filmaffisch för The Death of Stalin

Winston Churchill ska en gång ha beskrivit maktkamperna i Kreml med orden ”like watching puppies fighting under a carpet”. Det var alltså svårt att veta vem som höll på att vinna. Denna komedi, som handlar om Stalins död, rekommenderas för dig som uppskattar mörk humor. Filmen skildrar ”den store ledarens” närmaste underhuggare – deras fjäsk för Stalin i kombination med rädslan att hamna i onåd. Men vad händer när Stalin får en stroke? Ska man försöka rädda honom? Vem ska ta över – och vem kommer att hamna i Sibirien?

SVT2, 30 december kl 21:40 samt på SVT Play

The Chelsea Detective med kompanjon

The Chelsea Detective

Chelsea Detective är en pusseldeckare i Agatha Christies anda med tydlig feel good-känsla. Den sändes på TV under hösten, men för dig som missade detta finns serien att se på SVT Play. Och varför inte nu under jul- och nyårshelgerna? Avsnitten är av långfilmslängd (ca 90 min). Miljön är Londons mer välbärgade områden. I huvudrollen en småputtrig polis, som kastats ut av sin fru och därför tvingats bosätta sig på en husbåt. Ständigt nya mord – men vem är mördaren? Och ska detektivens fru ändra sig?

SVT Play, titta när du vill

Billie Holiday – jazzdrottningen som jagades in i döden

Billie Holiday sjunger

Avslutningsvis vill jag tipsa om en riktigt bra radiodokumentär från P3 Historia. Har man en gång hört Billie Holiday sjunga glömmer man det inte. Som en av de första stora svarta kvinnliga artisterna i USA tvingades Holiday hantera både segregationslagar, rasism och kvinnoförtryck. Historien om ”Lady Day”, som hon kallades, är ett imponerande exempel på skapar- och viljekraft. Samtidigt är det en tragisk historia om en begåvad människa som fastnade i alkohol- och narkotikamissbruk. Istället för hjälp med sitt missbruk blev Holiday trakasserad av de amerikanska myndigheterna, som uppfattade henne som ett hot efter att hon offentligt tagit ställning mot rasdiskriminering. En timmes intressant lyssning!

P3, 24 december kl 06:30 samt på SR Play

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.