Internationellt

Talibanstyret i Afghanistan vrider åt tumskruvarna

Talibaner sitter i jeep av amerikansk modell
Talibanerna har stegvis infört hårdare och mer brutala lagar i Afghanistan.
Helené Rönnholm
Publicerad i
#184
Lästid 4 min

Talibanerna drar åt tumskruvarna när det gäller kvinnornas frihet i Afghanistan. Kvinnor förbjuds nu även att vistas på gym och allmänna bad.

Traditionella badhus som alltid varit uppdelade för män och kvinnor tillåter nu enbart män som badgäster. Ett av argumenten som talibanerna för fram är att det nuförtiden finns badrum i varje hus och därför ska detta inte anses som ett problem för kvinnor. De nu införda begränsningarna är dessvärre endast de senaste i en lång rad försämringar som införts sedan talibanerna återtog makten i augusti 2021.

Kvinnor förbjuds besöka Kabuls parker

Tidigare i november gjorde talibanstyret det olagligt för kvinnor att vistas i parker och på nöjesfält i huvudstaden Kabul. Förbudet gäller även om kvinnan har sällskap av en manlig släkting. Kvinnor tillåts heller inte att resa någon längre sträcka utan en manlig beskyddare. I större delen av landet får tonårsflickor inte gå i skolan. Sedan i maj 2022 måste kvinnor bära slöja på allmänna platser. De flesta kvinnor uppmanas även att sluta förvärvsarbeta.

Fredliga demonstrationer för kvinnors rättigheter har blivit hårdhänt nedslagna, i flera fall har kvinnor som demonstrerat blivit misshandlade av polisen. En rapport från Amnesty International från augusti i år innehåller även vittnesmål om att övergrepp och tortyr inte är ovanligt. En del aktivister tror att upptrappningen av förbud för kvinnor kan vara ett sätt att förhindra framväxten av en opposition mot Talibanstyret.

Högste ledaren beordrar hårdare straff

Den högste talibanledaren Hibatullah Akhundzada har även beordrat landets domarkår att fullt ut döma i enlighet med talibanernas tolkning av de islamiska sharialagarna, framförallt när det gäller stöld, mord, äktenskapsbrott, kidnappning och uppror. Detta innebär att offentliga avrättningar, stening, amputationer och spöstraff nu kommer att utföras.

När talibanerna övertog makten i Afghanistan i augusti 2021, efter USA:s hastiga tillbakadragande, var det många som hoppades att den nya regimen skulle vara ”mjukare” än det tidigare talibanstyret under åren 1996-2001. Talibanernas styre under dessa år var både strängt och brutalt. Kvinnoförtryckande lagar, kroppsbestraffning och brutala religiösa poliser var några inslag under denna period.

Efter USA:s tillbakadragande 2021 gav talibanerna nämligen en rad löften som antydde att ett ”mjukare” styre var att vänta. Men stegvis har medborgarna, särskilt kvinnorna, fråntagits allt fler fri- och rättigheter. Spöstraff har sedan länge utförts godtyckligt av talibanerna. Bara en dryg vecka efter talibanledarens order utdömde en domstol de första officiella spöstraffen: tre kvinnor och elva män i provinsen Logar straffades för stöld och ”moralbrott” till max 39 piskrapp.

Vad kan detta innebära för övriga världen?

Många fick kännedom om talibanernas existens efter terrorattackerna mot bland annat World Trade Center i New York den 11 september 2001. Det var terrororganisationen Al-Qaida som genomförde dessa attacker. Men talibanerna stödde samt skyddade Al-Qaida och Al-Qaidas ledande figurer, bland annat Usama bin Laden, fick verka fritt i det talibanstyrda Afghanistan under 1990-talet.

Talibanerna har uppgett att de inte tänker låta Afghanistan bli ett nytt näste för internationella terrororganisationer på 2020-talet. Samtidigt har det framkommit att talibanerna fortfarande har en nära relation till ledande personer inom terrornätverket al-Qaida. Detta enligt en rapport som FN:s säkerhetsråd publicerade i juni.

Det är relevant att fråga sig följande: Innebär talibanernas återtagande av makten i Afghanistan en risk för att IS och Al-Qaida stärkts med allt vad detta innebär i form av ökad risk för terrorangrepp både i Europa och Mellanöstern?

Talibanerna och IS är fiender idag. Men kan talibanerna hålla IS i styr? Talibanerna har vissa likheter med IS. Båda rörelserna erövrade stora landområden och båda byggde sina stater på en fundamentalistisk tolkning av islam.

Samtidigt finns det stora skillnader mellan de två olika rörelserna. IS mål är återskapa det islamiska kalifatet, vilket innebär att erövra nästan halva världen. Talibanernas verksamhet begränsas enbart till emiratet Afghanistan. IS globala intressen ser vi bland annat när de utfört terrorattacker runtom i världen samt att de rekryterat medlemmar från olika länder, också från bland annat Europa. Talibanerna däremot är en lokal rörelse vars skräckvälde riktas främst mot befolkningen i Afghanistan.

Så även om talibanerna håller al-Qaida i schack finns risken att existensen av ett islamiskt emirat kan ”inspirera” till mer terrorism globalt.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.