Kultur, nöje och vetenskap

Vad minns du av valåret 2022?

Kristerssons första budget som statsminister är en passiv budget som riskerar att öka arbetslösheten. Foto: Kristdemokraterna
Veckans Nyheter
Publicerad i
#184
Lästid 3 min

År 2022 har varit ett både långt och händelserikt år. Omikron-coronan svepte genom världen. Den ryska regimen invaderade Ukraina. Storbritanniens premiärminister avgick två gånger. Och Sveriges statsminister en gång. Frågan är vad du minns av året som gått?

1. I juli i år tvingades den brittiske premiärministern att avgå. Men vad hette denne glade gamäng?

1. Boris Jeltsin
X. Boris Johnson
2. Rock-Boris

2. Boris utreddes av en särskild parlamentarisk kommitté för att han eventuellt medvetet skulle ha försökt vilseleda parlamentet. Vad kom den skandal som kommittén utredde att kallas i folkmun?

1. Watergate
X. Whiskygate
2. Partygate

3. Den som tog över som premiärminister hette Liz Truss. Hon blev inte långvarig på posten. Hur länge satt Liz på sin post?

1. 44 dagar
X. 45 dagar
2. 46 dagar

4. År 2022 ansökte Sveriges regering om medlemskap i Nato. Den utlösande faktorn sades vara den ryska regimens angreppskrig mot Ukraina. Sovjetunionen, som upphörde 1991, hade inte endast en långt starkare krigsmakt än dagens Ryssland. Sovjet hade även bildat en egen militärallians som svar på bildandet av Nato. Vad hette Sovjetunionens militärallians?

1. Molotov-pakten
X. Röda Havet-alliansen
2. Warszawa-pakten

5. I början av året spreds falska rykten om att socialtjänsterna i Sveriges 290 kommuner kidnappade, hjärntvättade och begick övergrepp mot barn till muslimska föräldrar. I samband med detta lanserades ett nytt parti med kopplingar till Muslimska Brödraskapet. Vad heter detta parti?

1. Skiftning
X. Spirituell
2. Nyans

6. I februari i år genomfördes en strejk i ett av Sveriges grannländer. Detta var den första strejken inom den privata sektorn i detta land på 30 år. I vilket land genomfördes strejken?

1. Norge
X. Östpreussen
2. Litauen

7. FN:s klimatpanel IPCC har gång på gång varnat för konsekvenserna av stigande medeltemperaturer p.g.a. fossila utsläpp. Dessa rapporter ifrågasätts alltid av klimatskeptikerna. På hur många vetenskapliga studier bygger årets IPCC-rapport?

1. 34
X. 340
2. 34 000

8. I utkanten av årets svenska valrörelse reste en figur från Danmark runt och brände Koranen. Hans namn är Rasmus Paludan. Vad heter dennes parti?

1. Rak Kurs
X. Ras Mus
2. Pale Ras
2½. Stram Kurs

9. Ana Djuric heter den artist som representerade Serbien i årets Eurovision Song Contest. Hon har ett speciellt artistnamn. Vilket?

1. Abstrakta
X. Konstrakta
2. Kompakta

10. Årets valrörelse var delvis mycket primitiv. Ett lågvattenmärke var Moderaternas förslag om att testa alla barn i utsatta områden, detta i syfte att minska kriminaliteten. Vilken sorts test hade M tänkt sig?

1. Cannabistest
X. Alkoholtest
2. Kast med liten sten-test
2½. ADHD-test

11. Under året har det talats mycket om ett begrepp som kallas för inflation. Inflationen är idag den högsta i Sverige på cirka 30 år. Men vad innebär detta begrepp?

1. Du får mer pengar av Skatteverket
X. Du kan köpa mindre för pengarna
2. Du kan köpa mer för pengarna

12. Ledarna för de partier som ingår i den nya regeringen och SD syns ofta på bild. Den som är längst av partiledarna är uppenbart Johan Persson med 197 cm. Men vem är kortast?

1. Ebba ”Sommarstugan” Busch
X. Jimmie ”Slipsen” Åkesson
2. Ulf ”Lill-Turbo” Kristersson

Vinn biobiljetter!

Maila in dina svar till redaktion@nya.nu eller skicka ett vykort till Nya Arbetartidningen, Box 7001, 907 02 Umeå och var med och tävla om två biobiljetter! Vi behöver dina svar senast fredagen den 13 januari 2023. Först inkomna rätta svar vinner!

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.